« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
EKOLOŠKA ZAŠTITA

Kondomi su bolji od pilule

Umjesto u kantu za smeće, kondome od lateksa nakon korištenja možemo staviti na kompost jer su biorazgradivi

Kondomi
Kondomi (Shutterstock)
Više o

kontracepcijska pilula

,

zaštita okoliša

,

kondomi

,

kontracepcija

Kondomi i kontracepcijske pilule najpopularnije su metode zaštite od neželjene trudnoće. Iako odgovorni parovi koji ih koriste nedvojbeno štite sebe, zanimljiv je pogled na kontracepcijska sredstva iz ekološkog kuta - štitimo li okoliš kondomima ili pilulom?

>>10 stvari koje niste znali o kondomima

Kondomi od lateksa napravljeni su od sirovog, obnovljivog i prirodnog kaučuka iz Jugoistočne Azije i Južne Amerike. Žetva kaučuka moguća je tijekom cijele godine zbog čega se radi o vrlo isplativom i sigurnom poslu za lokalno stanovništvo. Sama žetva i transport ne iziskuju velike količine energije te je cjelokupnu proizvodnju vrlo lako prilagoditi ekološkim standardima.

Potražnja za prirodnim kaučukom je u proteklih deset godina znatno porasla pa se i cijena povećala za šest puta, pokazuje studija provedena na Sveučilištu Hohenheim. Iz toga proizlazi i loša strana kondoma za okoliš - sjeća šuma i uništavanje životnog prostora životinja zbog plantaža kaučuka. Stoga, ukoliko želite biti ekološki odgovorni, potražite RFSU eko kondome čije sirovine potječu iz ekološki održivih područja. Putem serijskih brojeva moguće je slijediti put kondoma od prodavaonice do samog izvora.

Dodatna prednost kondoma, koje mnogi nisu svjesni, je njihova biorazgradivost. Umjesto u kantu za smeće kondome od lateksa bi tako nakon korištenja mogli staviti na kompost.

>>Ekološke seksualne igračke - uživajte i ne zagađujte

S druge strane, o štetnosti pilule na okoliš govori neugodna studija provedena na uzorku engleskih otpadnih voda. U vodi su, naime, pronađeni hormoni iz kontracepcijske pilule što pokazuje da žensko tijelo ne može primiti sve supstance iz pilule te da dio njih završi u okolišu. Iako štetan utjecaj hormonalnog zagađenja još nije dokazan, za pretpostaviti je da nije povoljan za ljude i prirodu. 

09.10.2010. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh