« Život
objavljeno prije 8 dana i 17 sati
AJOJ

Kondilomi ili spolne bradavice - o čemu se tu radi

Spolne bradavice (kondilomi) nastaju prijenosom genitalnog HPV-a sa zaražene na nezaraženu osobu, najčešće intimnim kontaktom s inficiranom kožom ili sluznicom

Pregledavajte se!
Pregledavajte se! (Arhiva)
Više o

spolne bradavice

,

kondilomi

Kondilomi ili spolne bradavice predstavljaju izrasline na koži i/ili sluznici koje nastaju kao posljedica infekcije genitalnim humanim papiloma virusom (HPV).

Genitalna HPV infekcija najčešća je spolno prenosiva bolest današnjice.

Poznato je više od 200 tipova HPV- a. Tipove HPV - a koji inficiraju intimno područje dijelimo na niskorizične i visokorizične.

Niskorizični tipovi HPV-a (osobito 6 i 11) uzrokuju spolne bradavice - kondilome i blaže promjene na stanicama vrata maternice, dok visokorizični tipovi HPV-a mogu uzrokovati i teže promjene koje, ako se pravovremeno ne liječe, mogu napredovati do nastanka raka.

Kako kondilomi nastaju i kako ih prepoznati?

Spolne bradavice (kondilomi) nastaju prijenosom genitalnog HPV-a sa zaražene na nezaraženu osobu, najčešće intimnim kontaktom s inficiranom kožom ili sluznicom (prilikom vaginalnog, analnog ili oralnog spolnog odnosa).

Spolne bradavice izgledaju poput ružičasto - bjelkastih bradavičastih tvorbi koje se mogu pojaviti pojedinačno ili u nakupinama. Obično su mekane i vlažne te mogu biti uzdignute (šiljasti kondilomi) ili ravne (ravni kondilomi). Ponekad su kondilomi osobito veliki. Tada govorimo o gigantskim kondilomima.

Od svih navedenih entiteta, šiljasti kondilomi, najčešći su oblik genitalne HPV infekcije.

Gdje se kondilomi najčešće pojavljuju?

Kondilomi najčešće zahvaćaju genitalno i analno područje, gdje rastu u toploj i vlažnoj sredini.

Kondilomi u žena, obično su lokalizirani na stidnici (stidnim usnama), dok se u muškaraca pojavljuju na penisu, mošnjama i/ili kožnom naboru glavića, odnosno analnoj regiji i međici u oba spola.

Kondilomi mogu biti smješteni i na ulazu ili u unutarnjem dijelu rodnice žena te rjeđe, unutar mokraćne cijevi ili na koži anogenitalne regije oba spola.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na temelju pažljivo i detaljno uzete anamneze te vanjskim pregledom kože i sluznice anogenitalne regije, uz pomoć jakog svjetla i povećala.

Premda su kod većine oboljelih kondilomi asimptomatski, ponekad, zbog položaja i/ili veličine, mogu izazvati pojavu nekih od niže navedenih znakova i/ili simptoma.

  • nelagoda

  • svrbež

  • osjećaj pečenja

  • bolna osjetljivost

  • iscjedak iz rodnice

  • krvarenje tijekom i/ili nakon spolnog odnosa

  • otežano mokrenje

Kondilomi u muškaraca obično ne uzrokuju ozbiljnije zdravstvene probleme, međutim spolnim kontaktom, mogu prenijeti virus na svoje partnerice.

Zbog anatomskih i fizioloških razloga, uvjeti za razvoj genitalne HPV infekcije znatno su povoljniji u žena. Upravo iz tog razloga, izrazito je važno pravovremeno postavljanje dijagnoze i po potrebi, provedba odgovarajućeg liječenja.

Liječenje kondiloma

Zahvaljujući djelovanju imunološkog sustava, u vrlo velikog broja zaraženih osoba infekcija HPV - om prolazi sama od sebe i nije ju potrebno liječiti. Međutim, ako do toga ne dođe, važno je naglasiti da specifičan lijek ne postoji, već se liječenje usmjerava na uklanjanje promjena na koži i/ili sluznici koje nastaju kao posljedica infekcije HPV - om.

Spolne bradavice uklanjaju se premazivanjem (danas se najčešće primjenjuje premazivanje kondiloma podofilinom), smrzavanjem, odnosno krioterapijom tekućim dušikom, spaljivanjem ili kirurški.

Postoje brojne metode uklanjanja kondiloma, međutim važno je istaknuti da one isključivo liječe posljedice nastale djelovanjem genitalnog HPV - a, a ne omogućuju potpuno iskorjenjivanje virusa iz organizma.

Zaključno, korištenjem dostupnih metoda preventivne zdravstvene zaštite, u koje ubrajamo zdravstveni odgoj i edukaciju, cijepljenje protiv HPV - a, te redovite preventivne preglede, moguće je spriječiti razvoj teških posljedica i očuvati spolno i reproduktivno zdravlje žena i muškaraca.

09.06.2024. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh