« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
NAJAVE

Koncertualna večer Šercara & Meštrovića

Što je to koncertualnost i kako zvuči ovaj virtuozan duo, saznajte 13.11. u Kontesi

Koncertualna večer dva majstora
Koncertualna večer dva majstora (Arhiva)
Više o

Matej Meštrović

,

Borna Šercar

Da li je klavir udaraljka i kako zvuče auto flege, bačve i boce , saznajte uz virtuoznu izvedbu udaraljkaša Borne Šercara i pijaniste Mateja Meštrovića.

U koncertualnoj večeri uz ovaj glazbeni duo u Kontesi vas očekuje još mnoštvo iznenađenja, od proze i poezije, preko slikarstva, kistova i poetskih listova, do klavirskih batića i žica i sve to začinjeno mnoštvom različitih udaraljki.

Ova dva izvođača iza sebe imaju značajna i nagrađivana ostvarenja kroz individualne umjetničke opuse, a virtuozno se nadopunjuju i u paru.

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar diplomirani je akademski muzičar i profesor udaraljki čiju je karijeru obilježila multidisciplinarnost u umjetnosti. Kao glazbenik svirao je u Big Bandu, Simfonijskom orkestru HRT-a, u Zagrebačkoj filharmoniji, pisao glazbu za animirane filmove, surađivao s kazalištima, stalni je član Hrvatskog baroknog ansambla, a surađuje je i s dosta hrvatskih glazbenika kao što su Trio Matije Dedića, Josipa Lisac, Arsen Dedić i Gabi Novak, Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima. Osobito su zapaženi njegovi nastupi na glazbenim staklenkama - flashophone - s gitaristom Antome Gelom diljem Europe i Južne Amerike, što ćete imati priliku čuti i u ovoj koncertualnoj večeri u Kontesi. Višestruki je dobitnik nagrada od čega je vrijedno istaknuti nagradu Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. godine. i za najboljeg jazz bubnjara 2014.g. Osim toga, bavi se slikanjem od 2006. g. i iza njega je već 5 samostalnih izložbi. Uz sve to okušao se i u pisanju poezije čime se bavi već dugi niz godina, ali glazba je njegova glavna preokupacija.

Borna je svoju glazbenu karijeru obilježio i osnivanjem dva banda. U suradnji s Ivanom Bilić i Božidarom Rebićem osnovao je udaraljkaški trio Boob--n--yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Posebno je pak zapažen i nagrađivan njegov kvintet Jazziana Croatica koji izvodi njegove autorske kompozicije inspirirane klasičnom i etno glazbenom baštinom. Dobio je nagradu Porin 2011. godine za album „Litle book of notes" u izdanju Aquarius Recordsa, a te iste godine dobili su i nagradu Franjo Dugan kao najbolji ansambl na koncertu Očić, na kojem su praizveli kompoziciju Franje Prohaske.

Matej Meštrović bez sumnje je, uz Bornu, najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Ekskluzivni je umjetnik izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. god. je imao praizvedbu "Dunavskae Rapsodije" za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall - Stern, te time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Dobitnik je brojnih nagrada: Posebne nagrade gradonačelnika Karlovyh Vary, "Oktavijan" na "Danima hrvatskog filma", "Baldo Čupić" za najbolji nacionalni turistički film, 4 Global Music Awards nagrade. Njegov CD "Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos" uvršten je na Sptify listu 50 klasičnih izdanja. PARMA Recordings je u ožujku ove godine izdao i njegov CD "3 Rapsodije za klavir i orkestar" koji je snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, ujedno i prvi službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. U proljeće 2020. Meštrovića očekuje snimanje njegovog novog projekta u Abbey Road Studiusa London Symphony Orchestra, a Američka ga je kritika proglasila hrvatskim John Williamsom.

Spoj Šercara & Meštrovića nesumnjivo će biti putovanje za pamćenje. Ne propustite ovu koncertualnu večer u Kontesi, 13.studenog s početkom u 21 h - ulaz je gratis.

Facebook event

05.11.2019. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh