« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
NAJAVE

Koncerti na dar za 100 godina MUZE

Solisti Muzičke akademije uz Zagrebačke soliste i Zagrebačku filharmoniju 12. i 14. siječnja koncertima daruju publiku

Koncerti na dar
Koncerti na dar (Arhiva)

Na samom početku godine, već tradicionalno će se održati dva koncerta koja Zagrebačka filharmonija i Zagrebački solisti u suradnji s Muzičkom akademijom poklanjaju publici - naime, studenti instrumentalisti Muzičke akademije kao solisti će nastupiti sa Zagrebačkim solistima 12. siječnja, dok će uz Zagrebačku filharmoniju nastupati 14. siječnja. Oba koncerta održat će se u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije.

Odabrani studenti tako će u ovim dvama važnim manifestacijama ravnopravno svirati sa stalnim članovima ovih renomiranih domaćih ansambala, što je za mlade glazbenike neprocjenjivo i vrijedno profesionalno iskustvo.

Koncert sa Zagrebačkim solistima 12. siječnja uključit će djela Guiseppea Tartinija, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Tomislava Uhlika i Luigija Bocherinija, a nastupat će solisti Luka Halužan, Emanuel Tomljenović, Lucija Kašnar, Marko Glogović te David Batinić. Uz ansambl Zagrebačkih solista sviraju i studenti Akademije: Matej Žerovnik, Ana Labazan Brajša, Ema Kalšan, Edita Kolovrat, Dalia Cossetto, Nina Katarina Sarić, Filip Kojundžić, Filip Nemet-Gužvić, Tin Reba, Janko Franković, Lana-Lucija Horvatić, Pavle Kladarin i Mislav Peović. Koncert će uključiti i praizvedbu djela Passacaglia za gudače studenta kompozicije Davida Batinića.

Zagrebački solisti ansambl su koji djeluje gotovo 70 godina, i pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertnih majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića, održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini te je redovito prezentiraju na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Do sada su održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su bečki Musikverein, amsterdamski Concertgebouw, londonski Royal Festival Hall, dvorana Berlinske filharmonije, moskovska Koncertna dvorana Čajkovski, rimska dvorana Santa Cecilia, njujorški Carnegie Hall i dr. Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i suvremena glazbena djela, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka te osvojili brojne visoke nagrade i priznanja.

Koncert solista Muzičke akademije i Zagrebačke filharmonije održat će se 14. siječnja u dvorani Bersa pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera. Izvedba će uključiti djela skladatelja Mauricea Ravela i Jeana Sibeliusa, a sudjelovat će solisti Krešimir Klarić, Fabijan Košćak, Davor Nekjak te Matej Mihaljević. Koncert će uključiti i praizvedbu djela Koncert za orgulje i orkestar studenta kompozicije Krešimira Klarića.

Zagrebačka filharmonija orkestar je 150-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj, promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske. Riječ je o glazbenoj instituciji koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture. Ovaj je orkestar desetljećima u Hrvatsku donosio najbolju klasičnu glazbu, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej. Mnogi proslavljeni dirigenti nastupali su sa Zagrebačkom filharmonijom: Leopold Stokowski, Paul Kletzki, Sir Malcom Sargent, Kurt Sanderling, Carlo Zecchi, Jean Martinon, Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Milko Kelemen, Igor Stravinski, Krzysztof Penderecki i drugi. Mnogobrojni ugledni svjetski poznati glazbenici nastupali su uz Zagrebačku filharmoniju kao solisti na inozemnim turnejama i gosti u sklopu filharmonijskih koncertnih ciklusa: Yehudi Menuhin, Antonio Janigro, Mstislav Rostropovič, Leonid Kogan, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić, Montserrat Caballe, Alexander Rudin, David Garett, Julian Rachlin, Shlomo Mintz, a suradnju su rado često ostvarivali i poznati domaći glazbenici.

Ulaz na oba koncerta je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju na mail: producent@muza.hr te uz predočenje COVID potvrde ili važećeg negativnog testa. Oba koncerta moći će se pratiti ONLINE putem YT kanala Muzičke akademije.

05.01.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh