« Sport
objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana
ZANIMLJIVO

Kome se smiješe trofeji ovog proljeća u domaćem nogometu?

U HNL-u se u 2024. godini nastavlja izuzetno neizvjesna borba za trofeje. Dinamo, Hajduk i Rijeka imaju gotovo jednake izglede osvojiti naslov nacionalnog prvaka, a Osijek im se pridružuje među kandidatima za osvajanje hrvatskog Kupa

HNL je ove sezone jako zanimljiv!
HNL je ove sezone jako zanimljiv! (Arhiva)
Više o

klađenje

,

sport

,

sportsko klađenje

Ove sezone zaista imamo priliku uživati u utakmicama elitnog ranga domaćeg klupskog nogometa. Ne pamtimo kada se vodila tako neizvjesna borba za naslov prvaka u HNL-u, u kojem smo navikli da Dinamo u ovoj fazi natjecanja već ima pomalo nedostižnu prednost.

No, u 2024. godini "modri" su definitivno u krizi pa bi njihova serija od šest uzastopnih titula, odnosno čak 17 u zadnjih 18 godina mogla biti prekinuta. Detronizirati Dinamo pokušava Hajduk, željan popeti se na tron po prvi put nakon 2005. godine. A svoju drugu titulu ganja Rijeka, preporođena pod karizmatičnim trenerom Željkom Sopićem.

Porazi Dinama i Hajduka na otvaranju drugog dijela sezone dodatno su zakomplicirali situaciju. Borba za titulu time je postala potpuno neizvjesna i teško je predvidjeti što je sljedeće. Zato ne čudi da ljubitelji sportske prognoze sve teže pogađaju ishod utakmica HNL-a, zbog čega su na Internetu postali vrlo traženi tipovi za klađenje na domaći nogomet.

Dodajmo tome hrvatski Kup koji se nastavlja u veljači, u kojem su do četvrtfinala dogurali svi glavni pretendenti na osvajanje trofeja. To znači da Dinamo, Hajduk i Rijeka nastavljaju ganjati dvostruku krunu, a peharu u svojim vitrinama nada se u Kupu i Osijek.

U svakom slučaju, podjela trofeja u ovom trenutku čini se daleko i puno je još faktora koji mogu utjecati na konačni ishod. Mi ćemo pak ovdje izdvojiti nekoliko najvažnijih stvari, na temelju kojih će biti oblikovana završnica domaćeg nogometnog prvenstva...

Još ima vremena za pojačanja

Zimski prijelazni rok završio je u najjačim europskim nogometnim ligama, ali nije u Hrvatskoj. Naši klubovi imaju priliku dovoditi pojačanja sve do 15. veljače i sigurno je da će klubovi s vrha ljestvice to pokušati iskoristiti.

Pritisak je najveći na Dinamu, jer doveo je tek Arbera Hoxhu od zvučnih pojačanja i fali mu barem još jedan izniman igrač koji bi napravio razliku u nastavku prvenstva. Utakmica protiv Lokomotive pokazala je da trijumfi Dinama nisu sigurna oklada čak ni na Maksimiru. Na Supersport blogu neće vam ove sezone preporučiti klađenje na zagrebački klub, dok god su na njemu niski koeficijenti. No, sve bi promijenilo nekoliko kvalitetnih pojačanja.

Što se Hajduka tiče, situacija je poboljšana u ofenzivi dolaskom Josipa Brekala, Laszla Kleinheislera i Nikole Kalinića. No, ima još prostora za unaprjeđenje momčadi u zadnjoj liniji, pogotovo na poziciji lijevog beka na kojoj su Splićani najtanji.

Rijeka se pak drži momčadi koja je započela sezonu, a zamjene koje Sopić ima na klupi pokazale su se fantastičnima na otvaranju nove kalendarske godine. Mirko Marić svakako je vrijedan dodatak ofenzivi, no i s kadrom od jeseni Riječani će zasigurno biti sposobni prkositi svojim rivalima, što ih je dosad doveo u neočekivano dobru poziciju na ljestvici.

Što se Osijeka pak tiče, kadrovske promjene u upravi lako bi mogle donijeti klubu iskorak u sljedećoj sezoni. Za ovu je vjerojatno kasno, no postojeći kadar ima potencijal iznenaditi u Kupu ili barem izboriti izlazak sljedećeg ljeta u Europu.

Nitko nema pravo na kiks

U ovako neizvjesnoj borbi za titulu ključne će biti utakmice u kojima se od vodećih očekuje sigurna pobjeda. Bilo da se radi o dvoboju protiv Rudeša, Istre, Slavena ili Gorice, izgubljeni bodovi itekako će se osjetiti na krajnjoj ljestvici.

To je posebno bitno za Hajduk, jer Splićani u zadnjih šest kola prvenstva više ne igraju ni s kim iz vrha ljestvice. To znači da ako povedu na tablici u travnju, trebali bi jurnuti prema sigurnom naslovu prvaka.

Međutim, nema utakmice u HNL-u u kojoj je pobjeda zagarantirana. To posebno vrijedi za našu ligu otkad je smanjen broj klubova na samo 10. Zbog toga će sva tri pretendenta na titulu imati nezgodne izazove iz kola u kolo, a tko se u tome najbolje snađe na kraju će ići u kvalifikacije za Ligu prvaka.

U svakom slučaju, sjajno je što je domaći klupski nogomet ponudio ovako odličnu sezonu hrvatskim ljubiteljima nogometa. Sve govori da bi tako moglo biti i u godinama koje dolaze, jer potpuna dominacija maksimirske momčadi više nije toliko izgledna kao što je bila u prošlosti...

03.02.2024. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh