« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SUDSKI SPOR

Kome će pripasti Kafkini rukopisi i crteži?

Rukopisi i crteži pisca Franza Kafke izvadit će se iz sefova švicarske banke UBS-a u sklopu sudskog spora u kojem se nasljednici tih dokumenata parniče s izraelskim vlastima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Izrael

,

Franz Kafka

,

rukopisi

,

sudski spor

U ponedjeljak će se nakon više od 50 godina otvoriti sefovi s crtežima i rukopisima autora "Procesa", koji je u Austriji umro od tuberkuloze 1924. godine, prenosi dnevni list "Neue Zurcher Zeitung" i podsjeća da je cijeli postupak počeo nakon sličnih operacija u dvjema bankama u Tel Avivu, a po nalogu izraelskog suda.

Profesorica književnosti Itta Shedletzky bit će prva osoba koja će pregledati dokumente.

Franz Kafka rodio se 1883. u Pragu, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, a svojeg prijatelja Maxa Brodija ovlastio je da mu nakon smrti spali sva djela. No, Brodi je, suprotno piščevoj volji, pošto je 1938. pobjegao pred nacistima u Tel Aviv, objavio Kafkina djela.

Godine 1945. dokumente je ostavio svojoj tajnici Esther Hoffe, koja je rukopise i crteže pohranila u sefove švicarske banke. Nakon njezine smrti prije tri godine te su dokumente naslijedile njezine tri kćeri, koje od izraelskih vlasti traže potvrdu nasljedstva.

U tijeku je sudski postupak u Tel Avivu kako bi se utvrdilo mogu li nasljednice slobodno raspolagati Kafkinom ostavštinom. Izraelska nacionalna knjižnica u Jeruzalemu želi iskoristiti priliku i "domoći se Kafkinih rukopisa". (hina/metro-portal)

16.07.2010. 20:01:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh