« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Koliko vas stvarno smeta - telefon?

Sve je više dokaza da su push obavijesti povezane sa smanjenom produktivnošću, slabijom koncentracijom na poslu i/ili u školi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

mobitel

,

poruke

,

telefon

Tek toliko da znate, dokazano je da sama prisutnost vašeg telefona, utišanog ili ne, dovoljna da vam skrene pozornost. No, kako možete povratiti koncentraciju, a da ne propustite važne stvari? I je li to uistinu tako velika stvar? Ako pogledate širu sliku, ti se zvukovi uistinu mogu nakupiti, a to može uzrokovati velike količine stresa.

Iako se procjene razlikuju, prosječna osoba provjerava svoj telefon oko 85 puta dnevno, otprilike jednom svakih 15 minuta. Drugim riječima, svakih 15-ak minuta vaša će pozornost vjerojatno odlutati s onoga što radite. Problem je u tome što može proći nekoliko minuta da u potpunosti vratite koncentraciju nakon što vas telefon prekine.

Ako samo gledate TV, slušate radio, ometanja s mobitela i nisu velika stvar. Međutim, ako vozite automobil, pokušavate učiti, radite ili provodite vrijeme s voljenim osobama, ti prekidi mogli bi dovesti do velikih problema.

Pingovi s vašeg telefona su "egzogeni prekidi". Drugim riječima, nešto izvana, potpuno strano što izaziva prekid usredotočenosti. Obavijesti mobitela mogu nas s vremenom uvjetovati do te mjere, da se počnemo osjećati uzbuđeno kad čujemo ili vidimo obavijest aplikacije. Sličan osjećaj ugode imaju, na primjer, kockari pri pogledu na poker aparat.

A hoće li utišavanje telefona riješiti taj problem? Pa baš i ne.

Postoji i druga vrsta prekida, unutarnji odnosno endogeni prekid.

Pokušajte se prisjetiti, ali vrlo vjerojatno ste, pri bilo kakvom zadatku, vašu pozornost skrenuli na telefon.

Možda ste se borili protiv poriva da ga podignete i vidite što se događa na internetu, ali vjerojatno ste svejedno to učinili. U ovakvim situacijama, možemo postati snažno uvjetovani, čak do te mjere, da očekujemo nagradu svaki put kada pogledamo u svoj telefon. Neke osobe, koje telefon često koriste, čak ne moraju čekati ni zvuk da smo primili poruku ili push notifikaciju, nakon što podignu telefon mogu osjetiti ugodu.

Ti su impulsi snažni. Samo čitanje ovog članka o provjeri vašeg telefona, ako ga već ne čitate na telefonu, moglo vas je ponukati da pogledate imate li kakve obavijesti.

Pružite svom mozgu odmor

A što svi ti prekidi znače za naše kognitivne sposobnosti i opću psihičku i fizičku dobrobit?

Naime, sve je više dokaza da su push obavijesti povezane sa smanjenom produktivnošću, slabijom koncentracijom na poslu i/ili u školi.

Međutim, postoji li ikakav dokaz da naš mozak "radi više" kako bi upravljao s tim čestim promjenama pažnje?

Jedna studija o moždanim valovima ljudi pokazala je da oni koji sebe opisuju kao česte korisnike pametnih telefona su osjetljiviji na push obavijesti od onih koji su rekli da telefon koriste manje.

Nakon što su čuli push obavijest, korisnici koji često koriste mobitel, znatno su lošije oporavljali svoju koncentraciju na zadatak od onih koji telefone koriste rjeđe. Iako su push obavijesti prekinule koncentraciju kod obje skupine, čestim korisnicima trebalo je puno više vremena da povrate fokus.

Česti prekidi vašeg telefona također vam mogu uzrokovati stres zbog snažne potrebe da odgovorite. Zbog "straha od popuštanja" česti su prekidi rada, a koji se onda, uz veće količine stresa, pokušavaju nadoknaditi, a to može izazvati osjećaj krivnje ili frustracije.

Postoje i dokazi koji upućuju na to da što dulje koristite telefon na neproduktivan način, da ćete niže ocjenjivati i vlastite blagostanje.

26.12.2022. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh