« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 dana i 18 sati
DA ZNATE...

Koliko vam kave treba dnevno?

Jako volite kavu, ali vas brine koliko je smijete piti? Novo istraživanje donosi frapantan zaključak!

Koliko pijete kave?
Koliko pijete kave? (Arhiva)
Više o

kava

,

dnevna količina

Svi koji vole kavu, ali se brinu zbog upozorenja da je štetna za srce i krvne žile mogu odahnuti: u najnovijoj studiji koja je provedena na gotovo 8500 osoba znanstvenici su potvrdili da se bez rizika može piti čak do 25 šalica na dan!

Neke prethodne studije sugerirale su da kava sužava krvne žile i povećava mogućnost od srčanog udara pa se stalno upozorava kako treba smanjiti potrošnju ovog napitka, odnosno kofeina.

Međutim, najnovija studija koja je provedena u Velikoj Britaniji na 8412 osoba pokazala je da pet šalica kave na dan pa čak i 25 šalica nije štetnije za krvne žile od jedne šalice.

Istraživanje je predstavljeno na British Cardiovascular Society Conference, a proveli su ga stručnjaci s Queen Mary University of London.

Ispitanike su podijelili u tri grupe: u jednoj su bili oni koji su pili manje od jedne šalice kave dnevno, u drugoj su bile dozvoljene između jedne i tri šalice, a u trećoj su bili oni koji su pili više od toga. Neki su pili čak 25 šalica na dan.

Istraživanje je pokazalo da stanje arterija kod njih nije bilo ništa lošije od onih koji su konzumirali manje od jedne šalice. Naime, ispitanicima su napravili snimanja srca, žila, uzeli u obzir godine, težinu i jesu li pušači. 

"Naša studija je pokazala da kava nije štetna kao što su sugerirala prijašnja istraživanja", rekao je dr. Kenneth Fung sa Queen Mary University of London, a piše Independent

21.11.2020. 12:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.11.2020. 17:26
    jedino ujutro
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh