Koliko traje čokolada?
Na čokoladama je najčešće naveden datum do kojeg ju je najbolje koristiti, a ne rok trajanja
Boja čokolade može biti od bijele do gotovo crne, a najveći postotak kakaa nalazi se u najtamnijoj čokoladi. Mliječna čokolada je inače svijetlo smeđe boje i obično je najslađa, a tamna čokolada je znatno tamnije boje i ima gorak okus.
Pokazalo se da upravo tamna čokolada može pomoći u održavanju zdravlja srca.Što je veći postotak kakaa i što je tamnije boje, to je ta čokolada bolja za vas.
Rok trajanja - što se tiče roka trajanja, naravno da je kraći ako se čokolada ne pohranjuje ispravno. No, na čokoladama je najčešće naveden datum do kojeg ju je najbolje koristiti, a ne rok trajanja. To znači da ovaj proizvod možete koristiti i nakon isteka tog roka, odnosno nakon što prođe datum do kojeg je čokoladu najbolje upotrijebiti. Ako je čuvate u ostavi, čokolada će biti dobra dva do četiri mjeseca. Ako je držite u frižideru, možete je koristiti četiri do šest mjeseci.
Kako znati da više ne valja?
Ako vidite male bijele točkice koje se stvaraju na rubovima čokolade, znači da se suši i stari te da neće imati tako dobar okus kao kada je svježa. Još uvijek je možete koristiti za kuhanje, ali neće biti baš tako fina.
Nakon toga, ovisno o vrsti proizvoda, može početi poprimati voštani okus. Naravno, postoje određeni zdravstveni rizici povezani s pokvarenom hranom, stoga prakticirajte tehnike vezane uz sigurnost hrane. Uz to, imajte na umu da je uvijek najbolje i najsigurnije pojesti proizvod prije isteka roka trajanja.
Čokoladu je najbolje držati na suhom i hladnom mjestu kako bi što dulje sačuvala svježinu, piše Eat by date.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar