« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
MLJAC?

Koliko traje čokolada?

Na čokoladama je najčešće naveden datum do kojeg ju je najbolje koristiti, a ne rok trajanja

Iako se ovo događa rijetko... ;)
Iako se ovo događa rijetko... ;) (Arhiva)
Više o

čokolada

,

rok trajanja

Boja čokolade može biti od bijele do gotovo crne, a najveći postotak kakaa nalazi se u najtamnijoj čokoladi. Mliječna čokolada je inače svijetlo smeđe boje i obično je najslađa, a tamna čokolada je znatno tamnije boje i ima gorak okus.

Pokazalo se da upravo tamna čokolada može pomoći u održavanju zdravlja srca.Što je veći postotak kakaa i što je tamnije boje, to je ta čokolada bolja za vas.

Rok trajanja - što se tiče roka trajanja, naravno da je kraći ako se čokolada ne pohranjuje ispravno. No, na čokoladama je najčešće naveden datum do kojeg ju je najbolje koristiti, a ne rok trajanja. To znači da ovaj proizvod možete koristiti i nakon isteka tog roka, odnosno nakon što prođe datum do kojeg je čokoladu najbolje upotrijebiti. Ako je čuvate u ostavi, čokolada će biti dobra dva do četiri mjeseca. Ako je držite u frižideru, možete je koristiti četiri do šest mjeseci.

Kako znati da više ne valja?

Ako vidite male bijele točkice koje se stvaraju na rubovima čokolade, znači da se suši i stari te da neće imati tako dobar okus kao kada je svježa. Još uvijek je možete koristiti za kuhanje, ali neće biti baš tako fina.

Nakon toga, ovisno o vrsti proizvoda, može početi poprimati voštani okus. Naravno, postoje određeni zdravstveni rizici povezani s pokvarenom hranom, stoga prakticirajte tehnike vezane uz sigurnost hrane. Uz to, imajte na umu da je uvijek najbolje i najsigurnije pojesti proizvod prije isteka roka trajanja.

Čokoladu je najbolje držati na suhom i hladnom mjestu kako bi što dulje sačuvala svježinu, piše Eat by date.

18.06.2022. 12:02:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.06.2022. 12:09
    ljeti se raspada brze zatro bolje s njom u hladnjak
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh