« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
HMM :)

Koliko stabala raste na Zemlji

Prema najnovijim procjenama na Zemlji raste nešto više od tri bilijuna stabala, prenosi u četvrtak BBC

Brojka i nije tako velika
Brojka i nije tako velika (Arhiva)
Više o

Zemlja

,

stabla

,

broj stabala

Ta je brojka gotovo osam puta viša od prethodnih procjena u kojima se pretpostavljalo da na svijetu postoji oko 400 milijarda stabala. Novu procjenu objavila je skupina znanstvenika s Yalea pod vodstvom Thomasa Crowthera. Oni su prikupili podatke terenskih istraživanja i one dobivene satelitskim snimkama.

Nova procjena sugerira da na svakog stanovnika Zemlje dolazi oko 420 stabala.

Te će nove brojke poslužiti za razne buduće istraživačke projekte - od studija bioraznolikosti, do novih klimatskih modela - no Crowther upozorava da nova procjena sama po sebi neće ništa promijeniti.

"Ne radi se o tome da smo pronašli gomilu novog drveća ... tako da to nije ni dobra niti loša vijest", rekao je Crowther za BBC.

"Jednostavno smo opisali stanje globalnog šumskog sustava kako bi ljudi mogli bolje razumjeti taj problem i kako bi znanstvenici mogli koristiti nove brojke", dodao je.
više od 400 tisuća lokacija diljem svijeta.

Od ukupno 3,04 bilijuna stabala, znanstvenici procjenjuju da oko 1,39 bilijuna stabala raste u tropskim i suptropskim šumama.

Skupina s Yalea procijenila je da se godišnje posiječe oko 15 milijarda stabala, dok se ponovno zasadi oko pet milijarda stabala.

03.09.2015. 14:56:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh