Koliko se dugo mogu jesti pisanice?
Kad prođu blagdani obično imamo hrpu nekih ostataka hrane koje trebamo pojesti - a neke od tih namirnica su ponekad zeznute...
Blagdani su, zapravo, gotovi - sutra je novi radni dan, početak novog radnog tjedna i moramo se vratiti u dnevnu rutinu koja je, među ostalim - svakodnevno kuhanje.
No, kad prođu, obično imate hrpu neke hrane koju ste nakuhali - recimo, skuhali ste previše jaja za pisanice i puno ih je ostalo nakon Uskrsa? Znate li koliko dugo ih još možete jesti? Budite oprezni! Kuhana jaja imaju znatno kraći rok od svježih.
Zato, zapamtite osnovno pravilo - držite ih u hladnjaku, bez obzira koliko vam lijepo ukrašavaju stol.
Već dva sata na sobnoj temeperaturi u kuhanim se jajima mogu razmnožavati bakterije.
Ukoliko ih držite u hladnjaku jaja možete jesti i sedam dana. Dakle, koliko god vam ukrašavala stol i stvarala blagdansku atmosferu u domu, ako vam uskršnja jaja nisu samo ukras već ih kanite i kasnije jesti, držite ih u hladnjaku!
Inače, jaje je namirnica izuzetne hranjive vrijednosti. Bogato je kvalitetnim lako iskoristivim bjelančevinama, koje sadrže glavne komponente za izgradnju mišića pa se svrstava u istu skupinu kao meso, riba i sir. Sadrži vitamine A, E i B12. Ono što mnoge muči je pitanje kolesterola.
No, ukoliko ne pretjerujete (dva do tri jaja tjedno) izbjeći ćete taj problem
Novi komentar