« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
idemo dalje

Koliko nas koštaju saborski zastupnici?

Porezni obveznici zastupnicima plaćaju i putne troškove, zastupnički paušal, naknadu za odvojen život ili najam stana u Zagrebu

(Wikipedia)
Više o

saborski zastupnici

,

Frano Matušić

,

zastupničke plaće

Poznato je da hrvatski saborski zastupnici imaju visoke plaće i mnoštvo privilegija. No, koliko oni zapravo koštaju državu, točnije, sve porezne obveznike?

Moguće je da samo jedan saborski zastupnik u 18 mjeseci mandata košta vrtoglavih 716.050 kuna, izračunao je Jutarnji list.

Naime, iako najveći dio novca koji se iz proračuna izdvaja za dužnosnike Sabora odlazi na plaće - oko 46 milijuna kuna godišnje, zastupnicima se plaćaju i putni troškovi, zastupnički paušal, naknadu za odvojen život, te najam stana u Zagrebu.

Najniža, osnovna plaća zastupnika je oko 16 tisuća kuna. No nijedan od 153 zastupnika ne prima toliki iznos, jer svaki ima pravo na mjesečni zastupnički paušal od 1.700 kuna. Time se primanje običnog zastupnika automatski penje na gotovo 18 tisuća kuna. Međutim, zastupnika s takvom plaćom, koja je tri i pol puta veća od prosječne, ima samo šezdesetak.

Tako jedan zastupnik koji je, primjerice, i predsjednik nekoga saborskog odbora, živi u Šibeniku i dolazio je barem dva tjedna mjesečno na sjednice, porezne obveznike tijekom 18 mjeseci košta upravo 716.050 kuna.

Takav zastupnik na svoju osnovnu plaću od oko 18 tisuća kuna dobije još dodatnih 3.500 kuna jer ima pravo na zastupnički paušal od 1.700 kuna, pravo na naknadu za odvojen život od 1.000 kuna mjesečno, a na putnim troškovima može zaraditi barem 800 kuna.

Uza sve to država mu plaća i 3.050 kuna za stan u Zagrebu plus 500 kuna za režije.

Gotovo 90 zastupnika ima plaću veću od osnovne, jer imaju neku od funkcija koja, naravno, nosi i veći koeficijent. Tako zastupnik koji je ujedno i predsjednik jednog od čak 30 saborskih odbora ima plaću veću za 3 tisuće kuna. Plus, naravno, 1.700 kuna paušala.

I to nije sve. Oni koji ne žive u Zagrebu i dva puta tjedno tijekom zasjedanja putuju do Markova trga mogu itekako dobro zaraditi na putnim troškovima. Kao što je pokazano na slučaju HDZ-ovca Frane Matušića, zastupnika iz Dubrovnika, njemu je samo ove godine ostalo gotovo 25 tisuća kuna od putnih troškova koje mu je isplatio Sabor.

18.09.2009. 12:25:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh