« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
ZNATE LI?

Koliko je važno kada vježbamo?

Cirkadijski ritam ima najmanje 50 posto utjecaja na metabolizam te da 50 posto metabolita u tijelu oscilira ovisno o cirkadijskom ritmu

Kad se vježba?
Kad se vježba? (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

cirkadijski ritam

Znate li koliko doba dana u kojem se vježba utječe na rezultate vježbanja, odnosno kada tijelo najbolje reagira na trening?

"Ranije studije u našem laboratoriju pokazale su da cirkadijski ritam ima najmanje 50 posto utjecaja na metabolizam te da 50 posto metabolita u tijelu oscilira ovisno o cirkadijskom ritmu. Logično je i da će učinci tjelovježbe ovisiti i o dobu dana u kojem se vježba", objašnjava voditelj američke studije Paolo Sassone-Corsi.

Oba tima znanstvenika istraživala su na miševima povezanost doba dana i vježbanja. S obzirom da je riječ o noćnim životinjicama, kako bi se istraživanje moglo povezati s ljudima, znanstvenici su se morali fokusiratina aktivne i neaktivne faze miševa, a ne na sate.  

U prvoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell Metabolism, znanstvenici su stavili miševe na trake za trčanje tijekom njihove aktivne faze. Miševi su imali bolje rezultate u posljednjim fazama vježbanja, odnosno ako bismo rezultate preslikali na ljude, to bi bilo tijekom večernjih sati. Reklo bi se da je aerobne treninge bolje odrađivati u večernjim satima. 

Druga studija fokusirala se na mišiće miševa. Rezultati su također bili objavljeni u časopisu Cell Metabolism. Pokazalo se da je za izgradnju mišića ipak bolje vježbati rano ujutro, odnosno na početku aktivne faze kod miševa.

No, na koncu, znanstvenici ipak upozoravaju da se rezultati odnose na miševe i ne mogu se jednostavno preslikati na ljude. Uzmimo primjerice u obzir da su neki ljudi "noćne ptice", dok se drugi vole rano ustajati. I to utječe na rezultate treninga. 

29.04.2019. 13:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh