« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
EH, DA ...

Koliko je ovisnika u Hrvatskoj?

Predstavljeni su rezultati prvog sveobuhvatnog istraživanja o problemima ovisnosti, u kojem su sudjelovali ovisnici koji se liječe i liječnici koji o njima skrbe

Broj ovisnika je prilično velik
Broj ovisnika je prilično velik (Arhiva)
Više o

droge

,

ovisnici

,

opijati

,

broj ovisnika

U Hrvatskoj je trenutno registrirano oko 6700 opijatskih ovisnika koji su na supstitucijskoj terapiji, te još oko 1500 koji su ovisni o drugim sredstvima, a 90% ovisnika prima supstitucijsku terapiju.

Rezultati istraživanja pokazuju navike i ponašanje ovisnika, pa se na temelju toga mogu kvalitetno analizirati obrasci ponašanja ovisnika i stanje u sustavu njihova liječenja, te tako donijeti relevantne preporuke za daljnji razvoj i unapređenje sustava za liječenje ovisnosti.

Postojeći sustav obuhvaća najveći dio ovisnika, tako da mali dio njih relativno kratko ostaje na ulici.

Ulazak u sustav je povezan s puno manjom stopom predoziranja i smanjenjem rizika za AIDS te hepatitis B i C.

Ovisnost je ozbiljna kronična i recidivirajuća psihijatrijska bolest, koja predstavlja značajan javno-zdravstveni i društveni problem jer je nije moguće izliječiti, već samo zaliječiti kod 60-70%.

U istraživanju je potvrđeno kako veliki udio ovisnika ima i druge psihijatrijske dijagnoze - poremećaje ličnosti, depresivne i anksiozne poremećaja, te psihotične poremećaje.

Prosječna dob osoba oboljelih od opijatske ovisnosti pri ulasku u sustav liječenja je oko 26 godina, što je prosječno 6 godina ranije nego u ostalim zemljama EU.

24.04.2017. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh