« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
EH, DA ...

Koliko često trebamo prati kosu?

Ako vodite aktivan život, vježbate, plivate, puno se krećete ili boravite u okolini u kojoj je kosa izložena raznoraznim kemikalijama, možda ćete ju morati češće prati

Kako do lijepe kose?
Kako do lijepe kose? (Arhiva)
Više o

kosa

,

pranje kose

,

čista kosa

Da ne duljimo, sve ovisi o vašem tipu kose, stilu života i tome koliko čisti želite biti. Ako vodite aktivan život, vježbate, plivate, puno se krećete ili boravite u okolini u kojoj je kosa izložena raznoraznim kemikalijama, možda ćete ju morati češće prati.

Što manje perete kosu, time ćete manje trebati prati kosu.

Najpoznatiji svjetski frizeri poput Garetha Williamsa ili Justina Andersona tvrde da se kosa ne smije tretirati proizvodima koji bi je lišili njihovog prirodnog ulja, a to znači da kosu nikako ne biste smjeli prati svakog dana. Ne samo da česti tretmani kemikalijama uništavaju korisna ulja, nego tome dodatno pripomažu i topla voda te korištenje sušila, pegle ili figara za kosu. Ako, pak, smanjite uporabu kemikalija na kosi, kosa će češće pokazivat potrebu da je peremo, a ako želite produljiti period između dva pranja, uvijek možete koristit šampon za suho pranje.

Trebate li dva puta šamponirati kosu?

Williams preporučuje dva puta šamponirati kosu: "Prvo šamponiranje skinut će prljavštinu, a drugo će pružiti tretman kosi."

"Koliko ju često perete, također ovisi i o tipu vaše. Suhu će kosu možda trebati prati češće, ali s manje šampona. Kosa tijekom dana dehidrira pod utjecajem vjetra, sunca i zagađenog zraka pa bi bolje bilo prati ju češće", kaže Paul Edmonds. "Nekada će biti korisno i samo je namočiti i nam+nijeti regenerator."

Koliko biste ju puta tjedno trebali prati?

Craig Taylor (iz HARI's saloni u Londonu) tvrdi da je maksimalan preporučeni broj pranja tjednom: dva. I to šamponima koji hidratiziraju kosu.

"Masnu kosu trebalo bi prati svaki dan i to ekstra blagim šamponima bez sulfata, silikona ili ulja. Normalna kosa trebala bi se prati po potrebi, ekstra blagim šamponima, bez sulfata i normalnim razinama sastojaka za hidrataciju poput glicerina", kaže Taylor.

Brinete bi kosu smjele prati maksimalno dva puta tjedno, jer prekomjerno korištenje šampona dehidrira kosu zbog čega boja često blijedi.

"Ako niste sigurni u svoj tip kose, nemojte ju prati češće od 2 do 3 puta tjedno", tvrdi Sally-Ann Tarver (The Cotswold Trichology Centre & Theradome). "Još i rijeđe ako imate bilo kakvih problema s tjemeneom. Kratku kosu moguće je prati svakodnevno jer ona kasnije neće trpjeti opasne tretmane fenom, figarom ili peglom za kosu.

I ne zaboravite, važno je i kako perete kosu. Stručnjaci tvrde da bi se šampon trebao držati do 3 minute i to samo na vlasištu, uz lagano masiranje. Vrhove nemojte šamponirati, jer oni prime dovoljno šampona dok se on ispire s tjemena.

Izvor

Piše: Andrea Holi
10.08.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh