« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ZNATE LI?

Koliko često nas lovi gripa?

S prvim hladnijim danima dolazi i šmrcanje, a ako baš uvijek mislite da imate gripu, moramo vam reći da grdno griješite, jer to se ipak ne događa tako često

Nije baš sve gripa
Nije baš sve gripa (Arhiva)
Više o

gripa

,

učestalost gripe

Djeca gripu dobiju prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama

Odrasle osobe prosječno obole od gripe svakih pet godina, pokazalo je istraživanje koje su britanski znanstvenici proveli u Kini, prenosi BBC.

Prikupljanje takvih podataka, koje dosad nije rađeno, pomoglo bi stručnjacima da bolje razumiju tko je izložen riziku infekcije i koliko često kao i način i brzinu širenja bolesti u zajednici.

Znanstvenici s Imperial College London te instituta u SAD-u i Kini testirali su krv dobrovoljaca na prisutnost antitijela na virus gripe kako bi utvrdili jesu li ikad bili zaraženi i koliko često.

Znanstvenici su testirali krv na devet najčešćih sojeva virusa gripe koji su kružili svijetom između 1968. i 2009. Radi se o sojevima virusa gripe tipa A koji su se širili Europom i SAD-om.

Otkrili su da su djeca gripu dobijala prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama. Od 30. godine života gripa bi se pojavljivala prosječno dva puta u deset godina, što je rjeđe nego se vjerovalo.

04.10.2016. 17:08:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh