Kokosovo ulje - mitovi i istine
Kokosovo ulje obično se prodaje pod oznakom zdrave namirnice i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina, no je li to stvarno tako? Izgleda da - nije
Kokosovo ulje zadnjih se godina prometnulo u superhranu koju se gura gotovo u svaki obrok, tvrdeći da se radi o izuzetno zdravim mastima koje donose mnoge blagodati organizmu.
No, kad se pogleda ispod svog tog ludila i PR bombardiranja kojem smo izloženi, dolazi se do zaključka da za takve tvrdnje nema znanstvenog utemeljenja, štoviše, znanstvenici tvrde da je kokosovo ulje štetno poput, primjerice, goveđeg loja i da njegove zasićene masne kiseline podižu razine lošeg kolesterola u organizmu.
Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, drže boljim opcijama.
Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina.
Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti razinu "lošeg ili LDL kolesterola" u krvi, što može dovesti do začepljavanja žila i povećati rizik moždanog i srčanog udara.
Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto).
Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza.
Zato savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, zamjenjujući neke od njih nezasićenim uljima biljnog porijekla, poput maslinovog i suncokretovog.
Novi komentar