« Život
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
MA DA?

Koji je spol bolji u multitaskingu

Vječna rasprava između muškaraca i žena tko je bolji u multitaskingu, napokon je dobila odgovor

Ženama to ipak ide bolje
Ženama to ipak ide bolje (Arhiva)
Više o

žene

,

muškarci

,

multitasking

Multitasking je sposobnost obavljanja više poslova odjednom, a žene su te koje oduvijek govore da su u tome značajno bolje od muškaraca.

Dok nježniji spol uživa u priznanju, čuju se i mišljenja kako muškarci ustvari pokušavaju izbjeći dodatni posao.

Znanstvenici sada tvre da imaju čvrst dokaz da su muškarci ipak lošiji od žena u žongliranju dvije stvari odjednom - bar u usporedbi sa ženama mlađima od 60 godina. 

Zamolili su muškarce da obavljaju složeno razmišljanje dok hodaju po traci za vježbanje bez rukohvata. U većini slučajeva, prestali su mahati lijevom rukomdok su hodali. Ali žene mlađe od 60 godina (koje su opisali kao žene u predmenopauzi), iznenađujuće su slobodno mahale obje ruke, kao i prije.

Žene su ipak bolje u multitaskingu

Izvršili su testiranje na 83 zdrava ispitanika u dobi od 18 do 80. Svi su zamoljeni da naprave 'stroop' test hodajući na pokretnoj traci i gledajući u video-ekran. U testu su napisane riječi, koje imenuju različite boje, ali nisu napisane u boji koju predstavljaju. Znači, crvena boja napisana je zelenim slovima. U rješavanju testa potrebno je naglas izgovoriti boju koju riječ predstavlja, a ne riječ. 

Test zahtijeva veću aktivnost lijeve strane mozga. Kako lijeva strana mozga kontrolira desnu stranu tijela, istraživači su htjeli vidjeti koja će biti posljedica na ljuljanje ruka u hodanju.  

Znanstvenici sa švicarskog centra Spinal Cord Injury na University Hospital Balgrist u Zurichu, zaključili su da test ukazuju na to da su spolni hormoni, koji su veći u žena nego muškaraca, 'možda temelj ove žensku sposobnost multitaskinga'. Autori kažu da učinak estrogena na mozak poboljšava kognitivnu kontrolu i 'inhibira neprimjerene reakcije'.

07.02.2017. 11:01:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh