« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
ZNATE LI?

Koji je rok trajanja šminke?

Šminka kojoj je istekao rok trajanja može uzrokovati iritacije i crvenilo kože, herpes, upale te infekcije očiju

Kad je treba baciti u smeće...
Kad je treba baciti u smeće... (Arhiva)
Više o

šminka

,

rok trajanja

,

maskara

,

tekući puder

,

puder

,

olovka za usne

Šminkanje je postalo gotovo neizbježno - i obična kava s ekipom ne prolazi bez makeupa, a kamoli posao ili izlasci. Ipak, u cijeloj priči postoji jedan prilično ozbiljan problem - rijetko tko razmišlja o rokovima trajanja šminke.

Vjerojatno ćete i vi pronaći neki davno izgubljeni ruž, puder ili nešto slično u torbici koja je dugo stajala u ormaru, pa ga veselo primjeniti - što bi se moglo prilično negativno odraziti na vaše zdravlje.

Naime, šminka kojoj je istekao rok trajanja može uzrokovati iritacije i crvenilo kože, herpes, upale te infekcije očiju.

Pa da vidimo koliko dugo možete koristiti šminku...

Olovke za usne - traju otprilike jednu do dvije godine. Nisu sklone starenju, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijama i posuđivanje drugim osobama. Zajedničkim korištenjem olovki za usne riskirate herpes ili drugu zarazu. Ovo možete spriječiti tako da našiljite olovku nakon svake upotrebe.

Maskara - traje tri do pet mjeseci, a sve starije od tog ozbiljan je rizik za vase oči. Upravo je maskara česti krivac za pojavu ječmenca, upala pa čak Ikonjuktivitisa. Ako ste nanosili maskaru na upaljeno oko, bacite je jer je na njoj izvor infekcije.

Puder u prahu - možemo koristiti od jedne do tri godine. On je potpuno suh i ima manje komponenti koje se mogu 'pokvariti'. Bitno je nanositi ga rukama ili redovito prati kist odnosno spužvicu jer mogu biti leglo bakterija koje se zatim prenose na puder. Puder u kamenu zaštitite od topline i sunca.

Tekući puder - bacite ga nakon maksimalno godinu dana. Znat ćete da je puder pokvaren, ako su se komponente počele razdvajati, počeo je mijenjati teksturu, miris I boju. Od nanošenja starih pudera možete razviti crvenilo, osip i iritaciju kože zbog kemikalija.

19.02.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh