« Zdravlje
objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana
ZNATE LI?

Koje maske štite od korone?

Nekoliko je često korištenih regulatornih standarda na kojima se temelji klasifikacija krirurških i zaštitnih maski u svijetu

Ove nisu baš nešto...
Ove nisu baš nešto... (Arhiva)
Više o

zaštitne maske

N95, P1 ili FFP1? Ovo su samo neke od oznaka na zaštitnim maskama, a mnogi ne znaju što se iz njih krije. 

Nekoliko je često korištenih regulatornih standarda na kojima se temelji klasifikacija krirurških i zaštitnih maski u svijetu, pojasnili su iz  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Razina filtracije kirurške maske (eng. surgical masks) temelji se na tome u kojem postotku će maska smanjiti prolaz čestica veličine 3 mikrometra (što se koristi kao indikator razine filtriranja bakterija) i čestica veličine 0,1 mikrometra (što se koristi kao indikator razine filtracija čestica koje sadrže viruse). Prema razini filtracije dijele se na razinu/tip I (razina  filtracije >95%), II i III (razina filtracije >98%).

Zaštitne maske (eng. respirators) se prema regulatornim standardima klasificiraju prema razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra.

Sjedinjene Američke Države koriste označavanje oznakom N s dvoznamenkastim brojem (N95, N99, N100), prema kineskim standardima se označava slovima KN s dvoznamenkastim brojem (KN95, KN99), Australija i Novi Zeland označavaju razinu filtracije slovom P i jednoznamenkastim brojem (P1, P2, P3), a u Europskoj uniji se koristi označavanje oznakom FFP s jednoznamenkastim brojem (FFP1, FFP2, FFP3).

Pregledom razine filtriranja, usporedbom važećih standarda, može se zaključiti da zaštitne maske s oznakom N95, KN95, P2 i FFP2 imaju podjednaku razinu filtriranja (>94%) i da su ekvivalentne. Isto tako, ekvivaltnene su maske koje nose oznake N99, KN99, P3 i FFP3 po razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra (>98%).

17.04.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh