« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
HONEYSUCKLE

Koja će se boja nositi u 2011.?

Boja 2010. bila je tirkizna, kaže Pantone Institut koji postavlja standarde u svijetu mode

Fotografija vijesti
Više o

boja

,

boja godine

,

honeysuckle

,

James Mischka

,

Pantone Institut

Pantone institut izabrao je nijansu koja je dobila ime po engleskom nazivu biljke "orlovi nokti" (Honeysuckle) za boju 2011. godine.

Crvenkasto-ružičasta nijansa grije čula i pokreće nas, smatraju stručnjaci. Mnogo je živahnija od tirkizne koja je proglašena za boju 2010.

"Tirkizna je trebala imati umirujući učinak na javnost u razdoblju velikih ekonomskih izazova, ali sada je vrijeme za neku jaču boju", smatra Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Pantone instituta.

Ovaj Institut proučava trendove u dizajnu, proizvodnji, trgovini, ali i javnom mnijenju, prije nego što napravi predviđanja za narednu godinu. Po mišljenju stručnjaka, boja "orlovih noktiju" evocira sladak ukus, sjećanja na sretno djetinjstvo; to je upravo ona boja koja najviše privlači kolibriće nektaru cvijeta. Ona pruža dašak nostalgije, ali to ne umanjuje njenu energetsku moć. Obojite zid dnevnog boravka ili kuhinje ovom bojom i prostor će prštati energijom. 

Dizajner James Mischka je veliki ljubitelj ove nijanse. "Za nas je veoma važno da komade garderobe u ovoj boji lansiramo u proljeće. To je vrlo snažna boja, ali dobro pristaje uz sve tipove kože", smatra Mischka i dodaje da smatra da je nosiva i u raznim uzrastima i stilovima.

Može se nositi svakodnevno, ali i u posebnim prilikama i nije ograničena na proljeće i ljeto. S crnom bojom se ne slaže najbolje i najbolje ju je kombinirati s bijelom bojom.

Ona je komplementarna plavoj, zelenoj i narandžasto, pa će takve kombinacije boja biti hit i u opremanju stana ili kuće sljedeće godine. Odlično paše se uz drveni namještaj, a odlično će izgledati kao boja dezena na posteljini ili posuđu.

09.12.2010. 17:35:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh