« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana
SAVJETI

Koja bi ulja trebali koristiti svakodnevno?

Jeste li znali da samo jedno biljno bazno ulje može zamijeniti nekoliko kozmetičkih proizvoda, pretvoriti vašu beauty rutinu u aromaterapijsko iskustvo i smanjiti troškove vašeg kućnog budžeta?

Zanimljivo
Zanimljivo (Arhiva)
Više o

ulja

,

esencijalna ulja

,

bazna ulja

Bazna i esencijalna ulja proizvode se od biljaka, a ključna je razlika u tome što se bazna ulja koriste samostalno, što znači da se mogu izravno nanijeti na kožu i podloga su esencijalnim uljima, donosi portal Everyday Health. Ne treba zaboraviti da je većina esencijalnih ulja "prejaka" i stoga mogu izazvati razne iritacije ako se nanesu izravno na kožu pa zato najprije koristimo lakša, "mekša" i nježnija bazna ulja.

Što su bazna ulja

Većina baznih ulja je bez mirisa blagog su mirisa, a mogu se upotrebljavati samostalno, ili u kombinaciji s drugim biljnim baznim uljima za njegu kože. U trgovinama prirodne kozmetike postoje deseci ulja, no koje odabrati baš za vaš tip kože? Neka su ulja "teža", gušća i bogatija, a druga "lakša", što znači da se dobro upijaju i ne maste kožu. Želite li najbolju kvalitetu, birajte organsko i hladno prešano (nerafinirano) biljno ulje. Kako ih upotrebljavati?

Njega i masaža tijela

Ulja za masažu, ili njegu tijela, uglavnom se izrađuju kombiniranjem esencijalnih ulja s jednim, ili više baznih ulja. Najraširenija ulja za tijelo svakako su bademovo, kokosovo, jojobino, suncokretovo, ili ulje marelice. Tako sami možete možete jednostavno i povoljno pripremiti ulje protiv strija, ili celulita, primjerice, bez trošenja novca na specijalizirane kozmetičke preparate za navedene probleme.

"Pojačajte" kupovnu kozmetiku

Nekoliko kapi izabranog ulja možete dodati u kupku, gel za tuširanje, losion za tijelo, ili kremu za lice. Time ćete obogatiti kupovni proizvod te dodatno nahraniti i hidratizirati kožu.

Za prirodno čišćenje šminke 

Umjesto kupovnih uljnih čistača, micelarnih otopina, ili uljnih mlijeka, biljnim uljem možete na vrlo nježan način očistiti prljavštinu s kože te ukloniti šminku. Za masnu, suhu i kombiniranu kožu najbolje je ulje jojobe, a za suhu, osjetljivu i zrelu kožu ulje avokada i marelice. Ulje nevena umirit će iritiranu, crvenu i ekcemima sklonu kožu, dok će ulje lješnjaka, zbog adstrigentnih svojstava i smanjenja sebuma, biti izvrsno rješenje za njegu masne kože.

Umjesto kozmetičkih seruma

Nemasno i brzo apsorbirajuće bazno ulje možete upotrijebiti umjesto skupocjenih kupovnih seruma, a posebice u slučajevima ako je vaša koža suha, naborana i zrela te joj je potrebna i dodatna njega.

Nakon čišćenja kože, nanesite kap-dvije ulja na lice i dobro umasirajte u lice i vrat, a potom nanesite omiljenu kremu. Ako je ulje koje imate "preteško" i "premasno", jednu kap dodajte u hidratantnu, ili hranjivu kremu koju koristite, dobro promiješajte i potom tu bogatu mješavinu nježno umasirajte u kožu.

Korištenje biljnih ulja doista kožu pretvara u baršunastu, nježnu, njegovanu i zdravu, a rezultati su vidljivi nakon samo nekoliko dana korištenja. I pritom, što je zacijelo važno, ne bacate bespotrebno novac na gomilu (nepotrebnih) kozmetičkih preparata, od kojih pola njih, u konačnici- ni ne potrošite.

17.01.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.01.2024. 17:17
    maslinovo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh