« Život
objavljeno prije 13 godina
ESPRESSO PRIJE IGRE

Kofein i sportaši - idealna kombinacija

Kofein blokira neurotransmitere u mozgu koji su zaduženi za slanje signala da smo umorni

Kava
Kava (Deviantart)
Više o

kofein

,

kava

,

sport

,

sportaši

Sportašima se on može činiti kao nešto što je predobro da bi bilo istinito - povećava budnost, snagu, brzinu reagiranja i izdržljivost istovremeno smanjujući zamor mišića ili barem osjećaj zamora. Ne radi se o hormonima, steroidima niti nekom ilegalnom dopingu. Radi se o nekoliko šalica kave. Misteriozni je element ustvari kofein o kojemu je napisano bezbroj knjiga, znanstvenih radova, članaka, najviše o tome kako povećava mentalne i tjelesne sposobnosti.

Međutim, jedno britansko istraživanje pronašlo je konkretne dokaze da kofein zaista može omogućiti onaj ekstra poticaj koji sportašima treba. Visoka doza kofeina dala je ogroman poticaj radu mišića laboratorijskih miševa, stoji u rezultatima istraživanja koje je predvodio Rob James, stručnjaka iz područja biomolekularnih i sportskih znanosti pri Sveučilištu Coventry iz Engleske. Istraživanje je također pokazalo da kofein olakšava izdržavanje teških naprezanja poput trčanja na velike udaljenosti, igranje nogometa i tenisa što su aktivnosti u kojima sportaši troše energiju koja je ipak ispod njihova maksimalnog kapaciteta.

To je zanimljivo jer se pokazalo da u aktivnostima koje zahtijevaju maksimalni energetski kapacitet poput sprinta kofein narušava izdržljivost. Detalji istraživanja predstavljeni su znanstvenoj javnosti još prošle godine u srpnju na godišnjem skupu Društva za eksperimentalnu biologiju u Pragu.

„Vrlo visoka doza kofeina, koju je najlakše unijeti u obliku tableta, praha i koncentrirane tekućine, zaista je učinkovita i stoga to može postati vrlo privlačno sportašima koji žele poboljšati svoju izvedbu", rekao je tada James.

Da rezimiramo, pokazalo se da su se miševima energetska učinkovitost i povećanje kapaciteta digli za 6 posto kad i je dana doza kofeina koja je razinu tog sastojka povećala na 0,014 grama po litri krvne plazme. Istraživači tvrde da bi isti slučaj bio i s ljudima.  To je maksimalna razina kofeina koja se može dosegnuti u krvnoj plazmi čovjeka, ali kod nekih pivopija može se naći i jedna pa čak i dvije trećine te količine, kazao je James.

Kako to kofein uspijeva? On blokira neurotransmitere u mozgu koji su zaduženi za slanje signala da smo umorni. Kemikalije u našem mozgu koje javljaju da smo iscrpljeni ne rade svoj posao pa zato imamo stalan osjećaj budnosti. Naše tijelo i dalje treba san; kofein, dakle, samo odgađa osjećaj umora.

Nadalje, kofein potiče ulazak masnoća u krv pa je lako moguće da povećana količina masnih kiselina u krvotoku osigurava dodatnu energiju. Još jedno objašnjenje je da kofein stimulira središnji živčani sustav i reducira našu percepciju truda i napora pa zato osjećamo da možemo još više i još intenzivnije nastaviti s tjelesnom aktivnošću.  Eto, na taj način vam kava ujutro neće pomoći samo da pregurate dan već i da „dođete do cilja".

31.05.2011. 15:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh