« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NASILJE

Kod kuće je najljepše? Kako kome...

Kod kuće je najljepše? S tim se ne bi složile i žene žrtve nasilja, jer nažalost, dom nije svakome najsigurnije i najljepše mjesto

Najbolje nije uvijek kod kuće...
Najbolje nije uvijek kod kuće... (Arhiva)
Više o

Dana borbe protiv nasilja nad ženama

,

Udruga Sofija

 U povodu obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama, Udruga Sofija je u sklopu Nacionalne kampanje osnaživanja žena ovaj dan obilježila na pomalo drugačiji način.

U prostoru Art i design studija Palm 64, kroz scenografiju kuhinje i dnevnog boravka, Udruga Sofija prikazala je tradicionalno hrvatsko domaćinstvo.

Na zidovima ovog doma nisu obješeni sretni obiteljski prizori, već šokantne fotografije i novinski naslovi koji svjedoče o bestijalnosti nasilja nad ženama. Zadatak tih naslova je šokirati i navesti na klik. I tu, nažalost, priča staje.

Kao društvo imamo veliki problem: promatramo nasilje koje se događa, i najčešće, okrećemo glavu.

Kako bismo kao društvo napredovali, potrebno je prihvatiti odgovornost za stav koji imamo prema nasilju nad ženama i osvijestiti kako nasilje ima mnoga lica i naličja. Zato su se iz Udruge Sofija odlučili o osvještavanju i nasilju progovoriti kroz umjetnost. Za vrijeme događanja, tri mlade umjetnice prikazale svoje viđenje borbe protiv nasilja nad ženama.

Cjelokupno događanje i opisana intervencija u prostoru odvile su se pod ironičnim nazivom „Kod kuće je najljepše". Samo ime događanja ima za cilj skrenuti pozornost na činjenicu kako dom nije svakome najsigurnije i najljepše mjesto. Nažalost, još uvijek se veliki broj naših građana kod kuće ne osjeća najsigurnije niti smatra da je kod kuće najljepše.

Nasilje je bolest našeg društva, to nije privatni problem pojedinca koji ga proživljava. Trebamo kao društvo prestati okretati glavu od nasilja i aktivno se uključiti u borbu protiv svih oblika nasilja i zajedno započeti izgradnju pravednijeg društva kako se događaj zbog kojeg obilježavamo ovaj dan ne bi nikada ponovio.

23.09.2020. 11:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Cranberry
    24.09.2020. 12:19
    Jadna djeca koja moraju svjedočiti nasilju
  2. avatar
    armando
    24.09.2020. 17:24
    užas
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh