« Život
objavljeno prije 15 godina
MEDVJED KAO 'BRAND'

Knut u centru komercijalne bitke

Zoološki vrt u Neumuensteru od zoološkog vrta u Berlinu traži 700.000 eura.

(Getty Images)
Više o

prihodi

,

Berlin

,

marketing

,

nagodba

,

Knut

,

Neumuenster

Zbog Knuta, najpoznatijega sjevernog medvjeda na svijetu, razvio se nesmiljen sukob u kojem prvotni vlasnik toga medijskog miljenika traži od zoološkog vrta u Berlinu gdje se Knut nalazi 700.000 eura, priopćeno je u utorak u Berlinu.

"Sud je sukobljenim stranama dao vremena da se do sredine lipnja dogovore o Knutovoj budućnosti", priopćio je pokrajinski sud u Berlinu. Sukob je izbio pošto je zoološki vrt u Neumuensteru zatražio dio prihoda od marketniškog uspjeha svjetski poznata sjevernog medvjeda.

Uprava zoološkog vrta u Neumuensteru poziva se na ugovor po kojemu Knut zapravo pripada njima jer je Knutov otac Lars bio posuđen berlinskom zoološkom vrtu radi oplodnje, a po ugovoru prva životinja iz okota pripada vlasniku oca.

U prijedlogu izvansudske nagodbe berlinski zoološki vrt ponudio je kolegama u Neumuensteru 350.000 eura za Knuta, ali oni traže 700.000, što Berlinci odlučno odbijaju pozivajući se na to da je njihov zoološki vrt javna ustanova koja posluje bez dobitka.

Po ocjenama promatrača svađa zbog Knuta zapravo je svađa zbog novca, jer je u godini u kojoj je medvjedić Knut stekao svjetsku popularnost broj posjetitelja u berlinskom zoološkom vrtu porastao za 27 posto. Odvjetnik zoološkog vrta u Neumuensteru tvrdi da su Berlinci 2007. samo od upotrebe imena Knut utržili više od milijun eura.

Pravnici međutim dvoje tko zapravo ima pravo na "marku Knut" jer su istodobno i proizvođač gumenih bombona i tvornica igračaka patentirali ime Kunut za neke od svojih proizvoda.

Knut je stekao svjetsku popularnost kad ga je odbila majka i njegov odgoj preuzeli njegovatelji berlinskoga zoološkog vrta. (hina/metro-portal)

19.05.2009. 16:46:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh