« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Književna nagrada Gjalski otišla Brešanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Krunoslav Pavlina/CROPIX)
Više o

nagrada Ksaver Šandor Gjalski

,

Ivo Brešan

,

roman Katedrala

Književna nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" za 2008. godinu u subotu je navečer svečano dodijeljena romanopiscu, scenaristu i dramatičaru Ivi Brešanu za roman "Katedrala" u izdanju Naklade Ljevak.

Nagrada se sastoji od plakete s likom Gjalskog, koju je Brešanu uručio predsjednik DHK Borben Vladović, povelje koju je predao gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i novčane nagrade od 15 tisuća kuna koje je u ime ministra kulture laureatu uručila njegova izaslanica Dubravka Đurić Nemec.

"Ova mi nagrada mnogo znači jer ju dodjeljuje struka, moji kolege iz Društva hrvatskih književnika i zato što otklanja sumnju u vlastiti rad i piscu daje sigurnost. Nagrada Gjalski tim je značajnija što je najprestižnija i vjerojatno najstarija u Hrvatskoj. Isto tako značajno je i njezino ime jer je upravo Gjalski utro put mojih stremljenjima. Gjalskome i meni tri su zajednička afiniteta: za povijest, grotesku i za horor - fantastiku ", rekao je Brešan.

Dodjelom nagrade Gjalski završili su ovogodišnji Dani Ksavera Gjalskog, rođenog Zabočanina, tradicionalne manifestacije koja obiluje izložbama, promocijama, kazališnim predstavama, koncertima druženjima s književnicima i ostalim kulturnim događanjima. (hina/metro-portal)

26.10.2008. 07:36:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh