« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
7. 1. 2010.

Knjiga dana - Zlatko Crnković: Carske mrvice

Urednička zapamćenja

Više o

moderna vremena info

,

memoari

,

knjiga dana

,

Zlatko Crnković

,

Carske mrvice

Zlatko Crnković (1931.), poznati književni prevoditelj, urednik i pisac, preveo je oko 160 knjiga, uredio ih oko 600 i napisao šest: "Knjige mog života" (1998.), (s I. Aralicom) "Pisac i njegov urednik" (1998.), "Prošla baba s kolačima" (2002.), "Knjiga snova" (2003.), "Knjigositnice" (2003.), (s l. Kušanom) "Oko Sljemena i globusa" (2006.).

Njegova najnovija knjiga "Carske mrvice" zbirka su tekstova u kojoj se isprepleće Crnkovićevo trostruko književno iskustvo: uredničko, prevoditeljsko i spisateljsko.

Riječ je o svojevrsnom memoarskom pastišu s kritičkim osvrtima i razmišljanjima o klasicima svjetske književnosti (Dostojevski, Tolstoj, Proust) te nekima od najčitanijih suvremenih autora poput Kishona, J. K. Rowling, ali isto tako mrvice nude obilje izvan-književnih štikleca koji su duhoviti literarni krokiji društvene scene i svijeta knjige.

Također, Crnković pokazuje izrazitu vitalnost u argumentiranoj polemici koju povremeno vodi, zalažući se pri tome za dostojanstvo profesije i uljudbeni dijalog suprotstavljenih mišljenja.

 

Izdavač: Znanje

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
07.01.2010. 10:35:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh