« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
5. 7. 2011.

Knjiga dana - Tea Tulić: Kosa posvuda

Nešto kao "uloga moje porodice u najraširenijoj svjetskoj bolesti", samo na pop-način.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

nagrada prozak

,

Tea Tulić

,

obiteljski roman

Prva proza Tee Tulić "Kosa posvuda" pripovijeda priču o jednoj obitelji, posebice njezinoj ženskoj liniji nona-majka-kći, i suočavanju s majčinom bolesti. Pripovjedačica se služi infantilnom perspektivom, koja je uvijek nekako prirodna kada djeca govore o roditeljima, ali kako bolest odmiče i majka onemoćava uloge majke i djeteta se polako mijenjaju, pa kći preuzima skrbništvo za majku, novu ulogu na starim osnovama. A Noni skrbništvo već odavno treba, ona je na neki način najveće dijete ove knjige.

"Kosa posvuda" je utoliko i nacrt obiteljskog romana i povijest pokušaja da se neizlječiva bolest izliječi, što će reći da se u ovoj knjizi maršira kroz bolničke sobe na čijim vratima se samo mijenjaju brojevi, dok bolest raste, da se u očaju pribjegava i alternativnim metodama, dok bolest raste, svemu što daje nadu i vraća dostojanstvo oboljelom. Usput se nizom lajtmotiva pripovijeda i o kućnim ljubimcima, susjedima, vjeri, flash-backovima vraća u djetinjstvo, spominju uroci i prometne nesreće, a listovi kupusa života rastu pred nama...

Tea Tulić je uspjela svojim pripovijedanjem i britkim zapažanjima, uvrnutim, luckastim pristupom i životu i smrti, kroz lucidne crtice, što humorom, što domišljatošću i sjajnim stilom - vitalizmom generalno - ispričati priču koja se čita lako i s užitkom, a da pri tom nije izgubila ništa od svoje potresnosti i duboke emotivnosti.


Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
05.07.2011. 10:38:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh