« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
31. 12. 2009.

Knjiga dana - Marie Luise Kaschnitz: Duge sjene

Roman jednog života

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Marie Luise Kaschnitz

,

Duge sjene

Kad su se 1960. pojavile, "Duge sjene", naišle su na izvrstan prijem kod kritike i čitatelja. Knjiga sadrži 21 priču, među kojima je niz onih koje su pripovjedno, jezično i psihološko tako majstorski napisane da mogu poslužiti kao svojevrstan kanon. U svakoj se vidi kako autorica u malom prostoru, u zadanom okviru priče, nastoji u najkraćim crtama čitatelju oslikati čitav jedan život, roman jednog života, i izraziti njegovo poetsko bogatstvo te osvijetliti pozadinu i ponore ljudske egzistencije.

Ljudi o kojima pripovijeda obični su ljudi, koji se moraju snalaziti u svakodnevnici, koji čine ono što se od njih traži dok in nešto "sudbinsko" ili tek riječ, gesta, zgoda ne izbaci iz rutine, do se poput sesretnog broda ne nađu u situaciji kad sve postaje upitno i kad se život, na ovaj ili onaj način, mora iznova otpočeti i drukčije nastaviti.

 

"Iza onoga, što nam se događa svakog dana, što vidimo i činimo, ima jedan dublji sloj, jedna stvarnost iza površne zbilje. Pripovjedačica Marie Luise Kaschnitz ima ključ za nju, a zadivljujuće je da na svoje čitatelje zna prenijeti mirnoću s kojom prelazi iz svakodnevnice u tajnost, s površinskog sloja u bit stvari i pritom nas vodi sa sobom."

Neue Zurcher Zeitung

 

***

Marie Luise Kaschnitz (1901. - 1974.) pjesničkim se i pripovjedačkim opusom uvrštava u sam vrh njemačke književnosti 20. stoljeća. U književnosti javlja ranih tridesetih godina, ali tim djelima ne pridaje osobitu važnost, gotovo ih prešućuje. poznata, priznata i cijenjena postala je nakon 2. svjetskog rata. Odrasla i odgajana u kršćansko-humanističkom duhu, zastupala je moralnu obvezu književnosti da se suoči sa grozotama nasinja i rata, da se u vremenu kada su svi nastojali zaboraviti, to ne zaboravi i prešuti.

Uključila se u književnost na sebi svojstven i miran način, gotovo tiho, ali njezin se glas nije mogao prečuti. Pisala je i objavljivala pjesme, pripovjetke, radiodrame, eseje, biografiju, dnevničku i autobiografsku i drugu prozu. Godine 1968. Sveučilište Johann Wolfgang Goethe u Frankfurtu dodjelilo joj je počasni doktorat. Za svoje pjestništvo i pripovjedački opus dobila je niz priznanja i nagrada, a najznačajnije su Buchenrova nagrada (1955), Immermannova nagrada grada Dusseldorfa (1957) te Hebelova nagrada (1970).

 

Preveo Milan Mikulić

Izdavač: Naklada OceanMore

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
31.12.2009. 02:02:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh