« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
16. 12. 2008.

Knjiga dana: Karl Jaspers: Ljudi sudbine: Sokrat, Budha, Konfucije, Isus

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

sokrat

,

Karl Jaspers

,

Budha

,

Konfucije

Jaspers iz obzora „filozofijske vjere" promišlja, na posve originalan mislilački način, ulogu velikih proroka, mislilaca i sudbonosaca, u povijesti svijeta - koji su "svojim životom i osobnošću povijesno utemeljili čovjeko-bitak kao nitko drugi".

"Potvrđuje ih trajan utjecaj kroz tisućljeća sve do danas, riječ je o Sokratu, Budhi, Konfuciju i Isusu. Snagu njihovog povijesnog utjecaja nitko nije dosegnuo ni za petinu, niti je s takve visine govorio još i nama danas. Moglo bi se negodovati što ih se uopće naziva filozofima. Međutim, oni su imali iznimno značenje za sve filozofe. Nisu ništa zapisali (osim Konfucija), ali su usprkos tomu postali kamenom temeljcem snažnih misaonih pokreta. Nazvali smo ih četvoricom sudbonosnih ljudi. Oni stoje ispred i iza svega suvišnog što filozofi nazivaju općim mnijenjem."

Uz Sokrata i Isusa, o kojima zapadnjački čovjek, odnosno, filozofija i teologija svjedoče od samih početaka, Jaspers s imenima Budhe i Konfucija rastvara duhovni horizont svijeta kao mjesta srodnosti i zajedničkih ukorijenjenosti u ono mišljenju izmičuće, štoviše, nemislivo, a ipak, uprkos svemu, u svim povijesnim epohama živo i djelatno.

Uz mislilačku dimenziju, karl Jaspers nudi se čitatelju i pregršt historiografskih podataka važnih za razumijevanje onog istovjetnog i onog razlikovnog među promišljanim velikanima.

Izdavač: AGM

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
16.12.2008. 12:19:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh