« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
8. 1. 2009.

Knjiga dana: John Maddox Roberts: SPQR III.: Oskvrnuće

Zanimljiva kombinacija krimića i povijesnog romana

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

knjiga dana

,

John Maddox Roberts

,

SPQR

Treći roman iz uzbudljive serije SPQR Johna Maddoxa Robertsa (1947.) jednog od poznatijih suvremenih američkih pisaca fantastike i znanstvene fantastike, koji je najveću popularnost stekao upravo ovom svojom serijom SPQR o detektivu amateru koji istražuje okrutna ubojstva u starom Rimu., zanimljivo kombinirajući krimić i povijesni roman.

Godina je 61. pr. Kr. Decije Cecilije Metel Mlađi vraća se u Rim nakon boravka u Galiji. U Rimu je nemirno jer se pred gradom utaborio Pompej, koji čeka da mu senat odobri slavljenje trijumfa. Decije je odnedavno član senata, ali mu i samom prijeti opasnost od starog neprijatelja, častohlepna Publija Klodija Pulhera.

U iščekivanju odluke senata, u kući Pontifexa Maximusa Gaja Julija Cezara održava se drevni, sveti obred kojem smiju prisustvovati samo žene. Obred je svojim dolaskom oskvrnuo Klodije. Istodobno se događaju ubojstva uglednih građana i građanki, gatara i robova, koja sva imaju isti ritualni potpis. U istrazi oko ubojstava Deciju se pridružuje neočekivana saveznica Julija Minor, nećakinja Julija Cezara. Iza obreda i ubojstava, doznaje se, krije se tajni dogovor kojime će Cezar, Pompej i Kras zauvijek promijeniti sudbinu Rima...

Izdavč: Fraktura

Prevela Marijana Javornik Čubrić

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
08.01.2009. 12:59:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh