« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
25. 3. 2009.

Knjiga dana: Harry Mulisch: Otkrivanje nebesa

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

knjiga dana

,

Harry Mulisch

,

Otkrivanje nebesa

Suvremeni nizozemski klasik Harry Mulisch rodio se u Haarlemu 1927. godine, i autor je brojnih romana, kratkih priča, eseja, poezije, drama, i filozofskih djela za koja si je priskrbio brojne književne nagrade, uključujući Nagradu P. C. Hooft i Nagradu Constantijn Huygens, obje iz 1977. godine, za cjelokupno djelo, Nagradu Multatuli (1993.) za roman "Otkrivanje nebesa", te književnu nagradu Libris (1999.) za roman "Procedura". Prema njegovom međunarodnom bestseleru, romanu "Atentat", snimljen je film The Assault koji je 1986. nagrađen Oscarom za najbolji strani film.

U "Otkrivanju nebesa" Mulisch ispisuje maštovitu i provokativnu kulturnu i političku povijest dvadesetoga stoljeća duhovito povezujući nebesko i zemaljsko. Tu višeslojnu pripovijest o čovjekovu odnosu prema Bogu i smislu života uokviruju razgovori božanskih bića koja Šefu, razočaranome ljudskim otkrićem genoma - najdubokoumnije božanske zamisli da je život zapravo čitanje, a samo čovječanstvo Knjiga nad knjigama - moraju vratiti ploče s Deset Božjih zapovijedi.

Da bi ostvarili taj naum, učinit će sve da jedne hladne zimske noći otpočne prijateljstvo između Maxa Deliusa i Onna Quista, astronoma i lingvista koji ubrzo postaju nerazdvojni, a kada u njihove živote uđe mlada violončelistica Ada Brons, u "Otkrivanju nebesa" razvija se i neobična ljubavna priča...

Prevela Romana Perečinec

Izdavač: Fraktura

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
25.03.2009. 11:05:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh