« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
27. 5. 2009.

Knjiga dana - Eric Abrahamson i David H. Freedman: Savršeni nered

O skrivenim prednostima neurednosti

Više o

Eric Abrahamson i David H. Freedman: Savršeni nered

,

knjiga dana

Još otkako je Albert Einstein odgonetnuo zagonetku Brownova gibanja, znanstvenici se slažu kako malo nereda bilo koji sustav, u stvari, može učiniti efikasnijim. No, većina će se ljudi, makar i podsvjesno, prema neredu odnositi s gnušanjem, ili barem osjećati krivnju zbog vlastite neurednosti.

S obiljem anegdota i rezultata istraživanja o korisnosti koju nered i neurednost mogu imati, Eric Abrahamson i David H. Freedman napisali su knjigu u kojoj pobijaju uvjerenje kako su čvrsti rasporedi, urednost i dosljedno pridržavanje reda ključ prema uspjehu.

Navodeći obilje primjera iz doma, poslovnog okruženja, roditeljstva, kulinarstva, rata protiv terorizma (!), pa čak i neurednosti celebrityja, "Savršeni nered" čitatelja odvodi na putovanje u kojem će mu predstaviti nered u svom njegovu blještavilu, njegove najljuće neprijatelje (profesionalne organizatore i kućne potrepštine koje bi ga trebale suzbiti), ali i osobe koje se njime služe u itekako korisne svrhe (poput znanstvenika).

Autori pokazuju i kako se moderirani neuredni sistemi bolje koriste izvorima, daju bolja rješenja i teže ih je slomiti nego uredne. Od vlade i društva, pa do kuhinje, ureda i tavana... pravilna količina nereda poboljšava kvalitetu života i kako je vrijeme da promijenimo način na koji gledamo hrpe papira na radnom stolu i razbacanu odjeću u stanu, ali i pogled na svijet općenito.

 

Prevela Rujana Pavlic

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
27.05.2009. 11:49:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh