« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
4. 11. 2009.

Knjiga dana - Elif Shafak: Kopile Istanbula

Roman o stradavanju Armenaca i krahu Otomanske imperije

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Elif Shafak

,

Kopile Istanbula

U Istanbulu, u obitelji Kazanci u kojoj, zbog čudnih usuda sudbine spram muškaraca, caruju žene odrasta Asya, mlada djevojka deklarirana nihilistkinja, opijena Johnny Cashom i francuskim egzistencijalistima. Na drugom kraju svijeta, u San Franciscu, živi Armanoush, devetnaestogodišnja Amerikanka armenskog podrijetla koja se bori s osjećajem nepotpunosti u svom identitetu. Da bi pronašla kariku koja nedostaje odlučuje tajno otputovati u Istanbul...

"Kopile Istanbula" roman je o dva naroda, turskom i armenskom, i dvije obitelji koje su povezane mračnom tajnom iz prošlosti više nego što i jedna od njih može naslutiti. To je roman o sjećanju i zaboravu, o prošlosti i sadašnjosti u kojem se isprepliće tradicija i suvremenost. Elif Shafak istkala je nezaboravnu priču o gradu Istanbulu i njegovim stanovnicima, o njegovim bojama, mirisima i okusima ali i o tajni koju krije.

Po objavljivanju ove knjige Elif Shafak je optužena, od strane ultranacionalista, za pomanjkanje turskosti i vrijeđanje turske nacije jer je roman, prije svega, napisala na engleskome jeziku a u njemu je progovorila o stradavanju Armenaca i krahu Otomanske imperije s početka 20. stoljeća.  

 

Prevela Mirna Čubranić

Izdavač: Hena com

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
04.11.2009. 09:33:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh