« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
28. 10. 2010.

Knjiga dana - Bram Stoker: Dracula

Jedan od najpopularnijih romana svih vremena, rodonačelnik vampirskog žanra.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

SpaceX

,

Falcon Heavy

Stoker je nenadmašno suprotstavio "sapuničke" simbole unutar kasnoga viktorijanskog društva: nasuprot krvožednom grofu postavlja građansku obitelj; Dracula predstavlja mahnitu i bolnu strast, ovi dražesne emocije i razboritost; "Nemrtvi" tjelesno i erotsko, "smrtni" potisnutu i produhovljenu ljubav. A tu je, naravno, i vrsni "vođa oporbe", liječnik i profesor Abraham van Helsing, zakleti neprijatelj štrigona iliti vukodlaka svih vrsta, superman 19. stoljeća uveden u ekipu pravednika kako bi se snage znanosti i razuma lakše suprotstavile krvi žednim zlodusima i zlotvorima.

Vampirski mit, valjda star koliko i čovječanstvo, očito je vrlo inspirativan jer je na tu temu napisano i narisano bezbroj knjiga i stripova, te snimljeno nebrojeno mnogo glazbe i filmova. Dracula je "glavna zvijezda" u preko stotinu filmskih adaptacija, pa i danas, više od stoljeća nakon što je roman napisan, na temelju percepcije toga lika i djela kod čitatelja, slušatelja i gledatelja, možemo slobodno ustvrditi kako Vlad i dalje vlada i da je dandanas općesvjetski sinonim strave i užasa.

Sličan fenomen je i roman, ne bez razloga jedan od najpopularnijih svih vremena, koji je, uza sve rečeno, tako tečno i sočno napisan da se ne ispušta iz ruku!

 

Preveo Damir Žugec

Izdavač: Šareni dućan

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
28.10.2010. 11:02:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh