« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
20. 1. 2010.

Knjiga dana - Božica Mirić: Jela s maslinama i maslinovim uljem

Masline i maslinovo ulje u brojnim kombinacijama

Više o

moderna vremena info

,

maslina

,

maslinovo ulje

,

knjiga dana

,

Božica Mirić

Maslina je poznata kao simbol života, snage, vjernosti, odanosti, čistoće, mira, obilja, mudrosti i besmrtnosti. Opće je poznato da su svi njezini dijelovi korisni: koštica (proizvodnja plastike), list (farmaceutika), komina (ekstrakcija ulja), uljna pogača (gnojivo), deblo (drvo) i grančice (ogrjev).

Ipak, maslinovo ulje, koje se dobiva iz ploda masline, i danas je najćešće korišten proizvod. Oduvijek se koristilo u zaštiti zdravlja, prehrani i kozmetici. Teško je naći dar prirode s toliko vrlina i korisnih svojstava kao što je to slučaj s maslinovim uljem. Njegova je vrijednost za prehranu i zaštitu zdravlja nemjerljiva. Ni jedno se ulje, a ni druge vrste masnoće, ne može usporediti s maslinovim.

Ono što je manje poznato jest činjenica da maslinovo ulje, pri termičkoj obradi, kuhanjem, pečenjem i prženjem, može podnijeti više temperature od svih drugih vrsta ulja, a da ne izgubi bitna, nutritivna svojstva. Štoviše, ono pomaže očuvanju nekih nutritivnih komponenti jer ima stabilizatore koji štite hranu od daljnje oksidacije. Teško je naći namirnicu, bilo da je uzimamo gotovu iz prirode, ili je sami proizvedemo koja se ne bi sljubila s maslinovim uljem. S njime ne možete pogriješiti, ono je u svim kombinacijama dobro.

 

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
20.01.2010. 12:23:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh