« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
7. 4. 2010.

Knjiga dana - Andreas Stieber i Monika Baumueler: Europske prijestolnice

Putovanje kroz 47 europskih prijestolnica

Više o

moderna vremena info

,

putovanja

,

knjiga dana

,

Europske prijestolnice

Europske prijestolnice raznolike su kao i kontinent. Atena i Rim nekoć su bile kolijevke naše zapadne kulture, a dva i pol tisućljeća poslije još se možemo diviti grandioznim svjedočanstvima antike u grčkoj i talijanskoj prijestolnici. London, Pariz i Moskva razvili su se tek potkraj srednjega vijeka kao središta država, a danas su sa svojih desetak milijuna stanovnika pravi svjetski gradovi, dok ih u stopu prate nešto mlađe prijestolnice poput Berlina i Madrida.

Ali i srednje velike europske prijestolnice - poput Stockholma, Helsinkija, Rige u Skandinaviji i na Baltiku, Dublina, Bruxellesa, Lisabona u zapadnoj Europi, Beča, Praga, Budimpešte u srednjoj Europi, Bukurešta, Sofije, Kijeva u jugoistočnoj i istočnoj Europi - imaju što ponuditi kad je riječ o arhitekturi, kulturi i urbanizmu.

U zemljama nekadašnje Istočne Europe, koje su nedavno stekle neovisnost, gradovi poput Bratislave, Ljubljane, Zagreba i Podgorice tek su u novije vrijeme izrasli u svoju novu ulogu prijestolnice. Glavni gradovi u malim europskim državama, kao što su Vaduza ili Vallette, osvajaju sasvim posebnim šarmom.

Putovanje kroz 47 europskih prijestolnica što ga nudi ovo bogato ilustrirano izdanje omogućuje nam da doživimo jedinstvo u mnogostrukosti i mnogostrukost u jedinstvu.

 

Prevela Bojana Zeljko-Lipovščak

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
07.04.2010. 09:36:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh