« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
6. RUJNA

Klovićevi dvori otvaraju novu sezonu hrvatskim ekspresionizmom

Riječ je o prvoj cjelovitoj sintezi ekspresionizma u hrvatskoj umjetnosti, a namjera organizatora jes prezentirati hrvatske dosege toga umjetničkog pravca

Fotografija vijesti
Više o

Klovićevi dvori

,

ekspresionizam

Galerija Klovićevi dvori otvorit će novu sezonu 6. rujna izložbom „Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj", piše Hina.

Riječ je o prvoj cjelovitoj sintezi ekspresionizma u hrvatskoj umjetnosti, a namjera organizatora je kroz približno 300 eksponata prvi put cjelovito valorizirati i prezentirati hrvatske dosege toga umjetničkog pravca u svim umjetničkim izričajima.

Na izložbi će, uz djela slikarskih inovatora poput Ljube Babića, Marina Tartaglie, Zlatka Šulentića i Milivoja Uzelca, te crteže i grafike, koji su jedan od najtransparentnijih vidova ekspresionizma, Vilka Gecana, Marijana Trepše i Sergija Glumca, biti predstavljeni i umjetnički prilozi ekspresionizmu mnogih autora poput Miroslava Krleže i Antuna Branka Šimića u književnosti, Blagoja Berse i Borisa Papandopula na području glazbe te pionirskih radova Drage Iblera i Ignjata Fischera u segmentu arhitekture, najavljuju iz Galerije.

Ekspresionizam se u Hrvatskoj javlja razmjerno rano i to podjednako u književnosti, likovnoj umjetnosti i kazalištu. Vrhunskim likovnim ostvarenjima slikarstva, skulpture, grafike i grafičkoga dizajna, arhitektonskim rješenjima te vrsnim književnim, kazališnim, filmskim i glazbenim prinosima, izložba rekonstruira duhovno i kulturno ozračje njegova nastanka i uključenja u šire tokove europskih umjetničkih strujanja.

Ovom se izložbom Zagreb uključuje u velika europska kulturna središta koja širenjem spoznaja o vlastitoj kulturi potvrđuju pripadnost europskom kulturnom identitetu i obogaćuju ga vlastitim doprinosom, ističu organizatori.

09.08.2011. 15:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh