« Spektakli
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
ČAGICA

Klišej o sambi i bossa novi

Glazba bi trebala pomoći stvaranju vesele, bezbrižne atmosfere, no većini stranaca raznolikost glazbene scene Brazila nije poznata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Brazil

,

Samba

,

bossa nova

Što se Svjetsko prvenstvo u nogometu više približava, to se više brazilske glazbe može čuti u medijima. Ljubitelji te glazbe pritom se najčešće vesele plesnim ritmovima karnevalom inspirirane sambe i elegantnim melodijama bossa nove Joao Gilberta. To su najpoznatiji glazbeni stilovi koji se povezuju s Brazilom.

No tu je i suvremena pop glazba koja oduševljava mase i privlači desetke tisuća ljudi na stadionske koncerte. Ovogodišnja službena himna Svjetskog prvenstva nosi naslov u izvođenju američkih zvijezda Pitbulla i Jennifer Lopez te brazilske pop zvijezde Claudie Leitte. U video spotu se vide izvođači koji praćeni bubnjevima zajedno s brojnim drugim oskudno odjevenim karnevalskim plesačicama i plesačima plešu uz divlje ritmove sambe. Potvrda klasičnih klišeja.

S tehno bregom na top liste

No u Brazilu postoji naravno i sasvim drugačija glazba, a za njezinu promociju u inozemstvu je prije svega zadužena glazbena burza Brazil Music Exchange (BME). "Samo deset posto naše glazbe je u inozemstvu uopće poznato", kaže voditelj ovog projekta David McLoughlin. Kako bi tu situaciju promijenila, njegova je organizacija za Svjetsko prvenstvo prikupila glazbeni materijal koji predstavlja svih dvanaest gradova u Brazilu u kojima će se igrati utakmice. Cilj je pokazivanje raznolikosti stvaralaštva regionalnih umjetnika - od brazilskog hip-hopa i indie-rocka sve do najnovijih ostvarenja dubstepa.

Jedan od primjera izvan Brazila malo kome poznate glazbe je caipira, tradicionalna narodna glazba. McLoughlin ovu glazbu, koja se uglavnom svira na specifičnim tradicionalnim gitarama, uspoređuje s "američkim bluzom iz delte Mississippija". Sasvim drugačiji je glazbeni stil tehno brega (kičasti tehno).

Tijekom Svjetskog prvenstva na više koncerata njega će predstaviti brazilska zvijezda Gaby Amarantos. Za jednog od glavnih sponzora Prvenstva ona je snimila pjesmu "Tudo mundo". Ovaj glazbeni stil je iz sjene amazonske prašume posljednjih godina dospio na glazbenu scenu, prije svega u Pari, saveznoj državi na sjeveru Brazila. Tehno brega često koristi elemente pjesama svjetski poznatih izvođača poput Beyonce ili Justina Timberlakea, kojima potom pridodaje jeftine i kičaste (brega) ritmove te tekstove na portugalskom jeziku. Istovremeno, međutim, u okviru ovog glazbenog stila već su nastale i vrlo originalne nove produkcije.

Zabranjeni beatovi iz favela

"To je novi glazbeni format i novi način pojavljivanja na tržištu, jer mi na taj način sami i vrlo jeftino možemo proizvoditi našu glazbu", objašnjava Gaby Amarantos. U međuvremenu je tehno brega postao dio brazilske glazbene industrije koja obrće milijune. Time je istovremeno prihvaćen i jedan vrlo aktualan svjetski trend: glazba se proizvodi uz relativno niske troškove te potom distribuira digitalnim putem do slušatelja. Kada je neki izvođač na taj način postao poznat, on na velikim brega partyjima može zaraditi velike novce.

Jedan sasvim drugi glazbeni stil je u Brazilu također prisutan, ali je znatno nepopularniji - barem kod pripadnika policijskih snaga.

Već godinama čuvari reda u brazilskim gradovima pokušavaju zaustaviti širenje takozvanih funk karioka.

Na njima se izvođenje glazbe povezuje s divljim partyjima u favelama, a policija ih želi spriječiti jer su, kako kažu, izvorište kriminala. Ovaj glazbeni stil miješa bas loopove i samplove koji potječu iz Miamija i seksualno vrlo izričite, u pravilu i vrlo agresivne tekstove. U Sao Paulu se ta vrsta glazbe smije slušati samo u jačini sobnog razglasa, a i u drugim gradovima postoje slične zabrane. U Rio de Janeiru su, primjerice, funk karaoke zabranjene od 2008. godine.

Brojni tulumi funk karioka se u zemlji brutalno prekidaju intervencijom snaga sigurnosti, a postoje čak optužbe da su policajci i ubili nekoliko istaknutih predstavnika te scene. Aktivisti poput MC Leonarda predbacuju vlastima nedemokratsko djelovanje i kulturno tlačenje. A i glazbeni stručnjak iz BME-a David McLaughlin smatra kako je postupak policije u Riu u stvari "oblik rasizma protiv pristalica funk karioka. Oni su u pravilu siromašni i tamnoputi."

Na ovu kritiku je u međuvremenu reagirao i guverner Rio de Janeira Sergio Cabral - nakon prosvjeda na ulicama grada protiv korupcije on je odustao od daljnjih zabrana, kako ne bi dalje dolijevao ulje na vatru. Sada je najvažnije smiriti situaciju, objavio je on u jednoj poruci putem Facebooka. Hoće li mu to i uspjeti? Za funk karaoke bi to mogao biti dobar znak. A za ljubitelje nogometa koje zanima i glazba bi to moglo biti zanimljivo iznenađenje.

Piše: Greg Wiser/Zoran Arbutina/DW
29.05.2014. 15:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh