« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
ZATOPLJENJE?

Klimatske promjene ne ostavljaju nam više vremena

Neograničeno korištenje fosilnih goriva mora uskoro prestati ukoliko svijet želi izbjeći opasne klimatske promjene, a vlade trebaju do 2100. emisiju stakleničkih plinova svesti na nulu

Jesmo li prešli točku s koje nema povratka
Jesmo li prešli točku s koje nema povratka (DeviantArt)
Više o

ekologija

,

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

emisija stakleničkih plinova

U sažetku izvješća u čijoj je izradi od rujna 2013. sudjelovalo 800 znanstvenika iz cijelog svijeta stoji da se do 2050. veći dio električne energije u svijetu mora - i može - početi proizvoditi iz izvora s malom emisijom ugljičnog dioksida, a emisija stakleničkih plinova, od kojih je najznačajniji ugljični dioksid, mora se svesti 'gotovo na nulu do 2100', javlja Reuters.

'Preostalo nam je još vrlo malo vremena' da bismo reagirali uz prihvatljiv trošak, rekao je predsjedavajući Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) dr. Rajendra Pachauri.

'Ako svijet želi da se do kraja 2015. postigne dogovor o usporavanju klimatskih promjena u sklopu napora da se ograniči prosječno povećanje temperatura na najviše dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, do polovine stoljeća moramo utrostručiti ili učetverostručiti upotrebu obnovljivih izvora s niskom ili nultom razinom ugljičnog dioksida', rekao je dr Pachauri.

02.11.2014. 15:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh