« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ELEMENTARNA NEPOGODA

Kiša pogoršala stanje u Kosinjskoj dolini

Oko 200 obitelji bit će evakuirano ako vodostaj i dalje bude rastao, poručili su županijski dužnosnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Popović/Cropix)
Više o

Lika

,

poplava

,

Kosinj

Više od 70 litara kiše koja je u Lici pala u proteklih 24 sata i naglo topljenje snijega u Velebitu dodatno su pogoršali stanje na poplavljenom području Kosinjske doline u Lici.

Dotok rijeke Like u jezero Krušćica jutros je bio 470 kubičnih metara u sekundi, a višak vode ispušta se u donji tok Like. Najteže je u području Donjeg Kosinja, Selišta, Rudinke i Gornjeg Kosinja, gdje je ugroženo 1.300 stanovnika.

"Oko 200 obitelji bit će evakuirano, ako vodostaj i dalje bude rastao", izjavili su za Hinu ličko-senjski župan Milan Jurković i načelnik Općine Perušić Ivan Turić.

Općinski stožer za obranu od poplava i Ličko-senjska županija spremni su na evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva. Iz sto kuća isključena je električna struja, a na brani Krušćica jutros su se prvi puta nakon 28 godina oglasile sirene za uzbunu, rekao je Gordan Gašparović, direktor Vodo-gospodarskog odjela Hrvatskih voda iz Rijeke.

U Kosinju, gdje se s područjem Donjeg i Gornjeg Kosinja i Kosinjskim Bakovcem jedino veza može uspostaviti čamcima, dežuraju ekipe Hrvatskih voda, Hitne pomoći, Crvenoga križa i Službe 112.

Nekoliko osoba s poplavljenoga područja kojima je bila potrebna medicinska pomoć prevezeno je u gospićku bolnicu.

Za područje polavljenoga dijela Kosinja proglašena je elementarna nepogoda, a voda je poplavila i stari kameni kosinjski most, prvi puta nakon 1982. godine, kada je zabilježena slična poplava.

Osim na ovom ličkom području gdje voda stvara probleme već danima, poplave su danas zabilježene i u Omišu te Metkoviću. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 14:48:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh