« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OLAKŠANJE

Kiša konačno prekinula sušu desetljeća u Izraelu

Na sjeveru Izraela počela nakon mjeseci suše padati kiša, vatrogasci i dalje nadziru požarište

Požar u Izraelu
Požar u Izraelu (Getty Images)
Više o

Izrael

,

požar

,

kiša

Kiša pada u ponedjeljak na sjeveru Izraela nakon iznimne suše, posebice u nacionalnom parku opustošenom najgorim požarom u povijesti zemlje u kojem je smrtno stradala 41 osoba.

Otprilike pet milimetara kiše po metru četvornom već je palo, rashladivši teren, a desetak dodatnih milimetara očekuje se tijekom dana, prema meteorološkoj službi. Vatrogasci su nastavili provoditi ophodnje kako bi bili sigurni da se vatra neće obnoviti.

Izrael je doživio najgoru sušu unazad nekoliko desetljeća. Mjesec studeni bio je najsuši unazad gotovo pola stoljeća. Prema vladinim dužnosnicima, šteta izazvana požarom mogla bi se popeti na dvije milijarde šekela (400 milijuna eura).

Ta procjena ne uključuje kupovinu nekoliko protupožarnih zrakoplova koji su jako nedostajali, niti osnivanje nove organizacije zadužene za borbu protiv požara. U prvi trenutak, vlada je hitno deblokirala 30 milijuna eura radi pomoći stanovništvu čije su kuće uništene.

Šef izraelskih vatrogasaca Shimon Romah izjavio je u nedjelju popodne da je požar savladan nakon 76 sati borbe. U gašenju požara pomogla je i Hrvatska slanjem jednog Canadaira CL 415 i dvije posade iz Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO.(hina/metro-portal)

06.12.2010. 10:48:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh