« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VIŠI INTERESI

Kirgistan pozdravlja Rusiju i zatvara američke baze

Kremlj je četvrtak poslao vojsku u Kirgistan, kako bi navodno štitili ruske državljane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Kirgistan

,

Kurmanbek Bakijev

,

SAD Rusija

,

Omurbek Tekebajev

Pripadnici samoproglašenog čelništva Kirgistana u četvrtak su rekli da im je Rusija pomogla svrgnuti predsjednika Kurmanbeka Bakijeva te da namjeravaju zatvoriti američku zračnu bazu Manas koja iritira Moskvu.

Kirgistan je jedina bivša sovjetska republika u srednjoj Aziji koja na svom teritoriju ima i rusku i američku vojnu bazu.

Njihove izjave uslijedile su poslije svrgavanja Bakijeva u srijedu, koji je pobjegao iz glavnog grada Biškeka na jug Kirgistana, nakon što je gomila prosvjednika provalila u vladine zgrade, što je "čvrsto u kontekstu suparništva supersila u središnjoj Aziji", ističe u izvješću Reutersa.

G otovo istodobno dok su predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev u Pragu potpisivali Novi START sporazum, visoki dužnosnik iz izaslanstva Medvedeva pozvao je nove vladare Kirgistana da zatvore američku bazu.

Dužnosnik koji je tražio da ostane neimenovan, kazao je kako Bakijev nije ispunio obećanje da će zatvoriti bazu Manas, preko koje SAD opskrbljuje snage NATO-a u Afganistanu. On je kazao da bi u Kirgistanu trebala ostati samo jedna baza - ruska baza Kant.

Omurbek Tekebajev, bivši kirgistanski oporbeni čelnik koji je u novoj vladi preuzeo odgovornost za ustavna pitanja, izjavio je da je "Rusija igrala ulogu u svrgavanju Bakijeva", navodi Reuters.

Ruski premijer Vladimir Putin opovrgao je da je Moskva imala ulogu u nemirima u Kirgistanu, koji Rusija otvoreno naziva dijelom svoje interesne sfere, koju pak američka administracija izričito ne priznaje.

Kremlj je četvrtak poslao vojsku u Kirgistan, kako bi navodno štitili ruske državljane, uključujući one u ruskoj vojnoj bazi, nakon što je u toj zemlji vlast preuzelo samoproglašeno oporbeno čelništvo.

Načelnik stožera ruskih oružanih snaga general Nikolaj Makarov rekao je da je predsjednik Dmitrij Medvedev zapovijedio slanje oko 150 padobranaca, kako bi se zaštitilo osoblje u ruskoj zračnoj bazi Kant u Kirgistanu, prenijele su ruske novinske agencije. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 07:32:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh