« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
U IME BOGA

Kino Tuškanac: Počinje prikazivanje ciklusa iranskog suvremenog filma

Bivši uspješni novinar i redatelj Rasul Sadr Ameli trebao bi u povodu ciklusa doći u Zagreb i održati predavanje na Akademiji dramske umjetnosti

Kino Tuškanac
Kino Tuškanac (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

kino Tuškanac

,

iranski filmovi

Filmom "Usamljene noći" Rasula Sadra Amelija 14. ožujka u zagrebačkom kinu "Tuškanac" počinje ciklus suvremenog iranskog filma, u okviru kojega će se prikazati osam novijih filmova iz dinamične iranske kinematografije, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez, prenosi Hina.

Zajedničko filmovima u ciklusu je moto "U ime Boga", koji stoji na špici svakoga filma, a uz religijske motive filmovi se bave dječjim temama. Dok iranski antirežimski film počinje tragati za novim tematskim područjima, poput onih rodnih i glazbenih, dio filmaša uvrštenih u ciklus i dalje reciklira dječje teme koje su postale iranski zaštitni znak, stoji u najavi ciklusa.

Bivši uspješni novinar i redatelj Rasul Sadr Ameli trebao bi u povodu ciklusa doći u Zagreb i održati predavanje na Akademiji dramske umjetnosti.

Njegov film "Usamljene noći", nagrađivan u Chicagu i Singapuru, priča je o ženi koja pokušava naći spas u hodočašću u sveti grad i o njenom sukobu s racionalnim suprugom, a i još jedan autorov film uvršten u ciklus, "Noć" također je smješten u sveti grad.

U kratkometražnom filmu "Bog će doći" Majida Majidija pomoć Boga ili 'malih' solidarnih ljudi jedino je što spašava od okrutne svakodnevice i režima koji ne pokriva siromasima troškove liječenja, a u filmu "Bog je blizu" Alija Vaziriana Bog se pojavljuje u junakovu snu kada ga ljubav pretvori u pustinjaka. Film "Komadić raja" istoga redatelja o siromašnom dječaku koji od Boga dobiva na dar dio raja, nagrađivan i na festivalima u Moskvi i u Italiji.

U programu su i dva filma Gholama Rezea Ramezanija - "Košarica" o odnosu oca i sina i ekološki intonirana priča "Zlatorepi" o malom dječaku koji traga za fazanom zlatnoga repa.

11.03.2011. 11:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh