« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
WOW?

Kinezi izgradili najveći pročistač zraka

Može pročistiti 10 milijuna kubičnih metara zraka dnevno, što na prvu zvuči nevjerojatno puno, no to je ipak Kina...

Kina treba dosta takvih...
Kina treba dosta takvih... (Pixabay)
Više o

Kina

,

zagađenje zraka

,

pročistač zraka

Kina je izgradila najveći pročišćivač zraka na svijetu, visok stotinu metara. Za Kineze je to dobra vijest, s obzirom da je Kina država s najzagađenijim zrakom, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema drugom navodu Svjetske zdravstvene organizacije, polucija zraka najveći je problem  okoliša koji predstavlja zdravstvene rizike, zaslužan za jedan od devet smrtnih slučajeva u svijetu, a godišnje ubija oko 3 milijuna ljudi.

U kineskom gradu Xianu na sjeveru države postavljen je eksperimentalni toranj, a pozitivni efekti već se odražavaju na kvaliteti zraka u cijeloj okolici.

Tornju zasada nema ravnoga po veličini, a rezultati obećavaju. Ispumpava 10 milijuna kubičnih metara čistog zraka u danu otkad je prošle godine pušten u pogon.

Onih dana kad polucija dostiže kritične razine, što se u Xianu najviše događa za vrijeme zimskih mjeseci, kad se sagorijevaju velike količine ugljena, zahvaljujući pročišćivaču, zagađivanje se svodi na normalnu razinu. Količina čestica najopasnijih za zdravlje u prosjeku pada za 15 posto za vrijeme najvećeg zagađivanja.

Kvaliteta zraka mjeri se na prostoru od 10 kvadratnih kilometara oko tornja, no daljnja testiranja i dalje su potrebna.

Sustav pročiščavanja izvlači zrak iz plastenika pri dnu tornja pa ih zagrijava koristeći solarnu energiju. Vrući se zrak diže unutar tornja i prolazi kroz filtere.

Prije ovog pročišćivača, najveći u Kini bio je onaj u Beijingu, visok samo 7 metara.

Piše: Andrea Holi
16.01.2018. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh