« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
SVEMIRSKI PROGRAM

Kineski svemirski laboratorij do 2020. u orbiti

Kineski svemirski program predviđa slanje čovjeka na Mjesec za deset godina te vlastiti svemirski laboratorij

Svemir
Svemir (Shutterstock)
Više o

čovjek na mjesecu

,

istraživanje svemira

,

svemirski program

,

Chang'e 1

Kina je u srijedu objavila procjenu da će do 2020. u zemljinu orbitu lansirati svemirski laboratorij s posadom, potvrdivši tako svoje svemirske ambicije, a usto planira da će za deset godina imati mogućnost poslati čovjeka na Mjesec.

Peking prvo želi iduće godine poslati u svemir dva modula bez posade koji će, kada se spoje, označiti prvu etapu gradnje svemirskog laboratorija, po službenom programu kineskih svemirskih letova s posadom. Kina će se u svemirskim pohodima i dalje koristiti istom tehnologijom, svemirskim brodom Shenzhou, sličnom sovjetskom Sojuzu, i lansirnom raketom Dugi marš 2F.

Program letova s posadom pokrenut je 1992. na temelju ruske tehnologije. Godine 2003. Kina je postala treća zemlja, nakon SAD-a i Rusije, koja je poslala čovjeka u svemir.

U rujnu 2008. Peking je potvrdio svoje ambicije kada su trojica "tajkonauta", što je kineski naziv za astronaute, prvi put obavila svemirsku šetnju. Kina je 1. listopada, na državni praznik, uspješno lansirala svoju drugu mjesečevu sondu Chang'e-2.

Iako je vrlo malo vjerojatno da će kineska svemirska stanica moći konkurirati ISS-u, zajedničkom projektu više zemalja, zasigurno je posljednji znak sve većih kineskih svemirskih tehnoloških mogućnosti.(hina/metro-portal)

27.10.2010. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh