« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
ANALIZE

Kineski problemi - globalni problemi?

Kina se razvila u lokomotivu globalnoga gospodarstva. No sada ova lokomotiva gubi na brzini. I u Njemačkoj raste strah da bi se to moglo odraziti i na ovdašnje gospodarstvo. No jesu li strahovi pretjerani?

Kina polako posustaje, hoće li to biti velik problem?
Kina polako posustaje, hoće li to biti velik problem? (Wikipedia)
Više o

Kina

,

gospodarstvo

,

rast gospodarstva

Kinesko gospodarstvo u posljednjih četvrt stoljeća nije raslo tako sporo kao sada. Nakon godina vrtoglavog rasta, sadašnje prognoze partijskog rukovodstva od 7,5 posto djeluju gotovo skromno. Prema aktualnim predviđanjima rast bi mogao čak pasti ispod 7 posto.

Razmaženi Nijemci

Za stručnjake poput Bernharda Essera, koji je u banci HSBC zadužen za rastuće gospodarske sile poput Kine, ovo usporavanje gospodarskog rasta je sasvim prirodno. On govori o "cikličkim promjenama". "Kina se suočava s padom unutarnje potrošnje i istodobnim padom broja narudžbi iz inozemstva i naravno da to utječe na konjunkturu", kaže Esser. Dok se još prije sa strahom gledalo na gospodarstvo SAD-a koje je slovilo za globalnu gospodarsku lokomotivu, danas se isto tako jednim okom gleda na Daleki istok. Nije ni čudo ako se u obzir uzme činjenica da se Njemački izvoz u Kinu od 1990. povećao za 20 puta.

Christina Otte iz državne Agencije za trgovinu i investiranje smatra da su posebice izvozno orijentirana gospodarstva poput njemačkog, osjetljiva na značajne promjene na kineskom tržištu. Otte čak govori o "razmaženosti" njemačke industrije kada je Kina u pitanju. Posebno je njemačka automobilska industrija profitirala od gladi novih kineskih financijskih elita za luksuznim vozilima "made in Germany".

Nije vrijeme za uzbunu, ali...

"Kineski automobilski savez je prošlog mjeseca prognoze rasta automobilskog tržišta smanjio sa sedam na tri posto", kaže Otte. Problem je, kako nastavlja ova ekonomistica, da se trenutno ne može samo tako preorijentirati na neko drugo tržište jer "Kina nema alternative". Da kineski gospodarski rast polako gubi na uzletu već dulje vrijeme je primjetno. No najnoviji krah kineskog tržišta dionicama je istinski uzdrmao zapadne sile i ponovno ukazao na to da se nešto događa u "carstvu sredine".

Direktor Instituta njemačkoga gospodarstva (IW) Michael Hüther smatra kako ovaj krah pokazuje sve strukturne slabosti kineskoga gospodarstva. Drugi pak stanje na kineskoj burzi promatraju iz ugla globalnih financijskih previranja. Ferdinand Fichtner iz Instituta za ekonomska istraživanja smatra kako nije vrijeme za uzbunu. No ekonomisti poput Christine Otte procjenjuju da stanje doduše „nije alarmantno" ali kako „treba biti oprezan", pogotovo kada su investicije u pitanju.

Privremene poteškoće

Otte smatra da su mediji ti koji šire paniku kada izvješćuju o stanju u Kini. I Esser je optimističan iako smatra da se pred Vladom u Pekingu nalaze mnogi problemi: ogromne razlike između urbanog i ruralnog stanovništva kao i stareće stanovništvo. „Svi se ti problemi daju lakše riješiti uz gospodarski rast od deset posto nego uz rast od sedam posto", smatra Esser. No i on smatra da je kinesko gospodarstvo u međuvremenu dovoljno stabilno za svladavanje trenutačnih konjunkturnih poteškoća.

Piše: Dirk Kaufmann/DW
07.08.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh