« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
WTF?!

Kineski građevinci šire ozonsku rupu?

Organizacija za praćenje onečišćenja Environmental Investigation Agency (EIA) otkrila je rašireno korištenje CFC-11 u Kini iako je ta kemikalija potpuno zabranjena još 2010

Želja za jeftinom gradnjom ugrožava okoliš
Želja za jeftinom gradnjom ugrožava okoliš (Screenshot)
Više o

ozonska rupa

,

CFC-11

Jeftina izolacija kuća u Kini mogla bi biti odgovorna za ogroman rast emisija plina koji jako oštećuje ozonski omotač, javlja BBC.

Organizacija za praćenje onečišćenja Environmental Investigation Agency (EIA) otkrila je rašireno korištenje CFC-11 u Kini iako je ta kemikalija potpuno zabranjena još 2010.

Prije samo dva mjeseca znanstvenici su objavili studiju koja pokazuje usporenje očekivanog pada korištenja CFC-11 nakon što je zabranjen prije osam godina.

U studiji objavljenoj u svibnju u časopisu Nature otkrili su tajanstveni porast emisija klorofluorougljika (CFC ili freona), posebno CFC-11. Ta tvar, zabranjena montrealskim ugovorom, koristi se za proizvodnju izolacijske pjene za hladnjake i zgrade.

Znanstvenici su zaključili da se taj plin ponovno proizvodi negdje u istočnoj Aziji. Čak se sumnjalo da se kemikalija možda tajno koristi za obogaćivanje urana za nuklearno oružje.

Izvješće ukazuje na to da je njihov ključni izvor kineska građevinska industrija, odnosno izolacija domova.

CFC-11 koristi se u proizvodnji izolacijske pjene jer je puno jeftiniji i bolje kvalitete od njegovih zamjena.

Vlasti u Kini zabranile su CFC-11, ali se taj propis slabo provodi u praksi, piše BBC.

09.07.2018. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh