« Biznis
objavljeno prije 9 godina
POČELO JE ...

Kineska agencija snizila rejting SAD-u

Na gospodarstvo je negativno utjecala blokada rada američke državne uprave i neizvjesnost vezana uz dogovor o limitu zaduživanja

Dolar je pod pritiskom
Dolar je pod pritiskom (Shutterstock)
Više o

SAD

,

FED

,

zaduživanje

,

kreditni rejting

,

Dagong

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 1 posto, na 1,3685 dolara, a u petak se u jednom trenutku, po prvi puta od veljače, probio i iznad razine od 1,37 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je 0,9 posto, na 97,75 jena. Europska je valuta, pak, ojačala prema japanskoj, pa je tečaj eura porastao 0,2 posto, na 133,80 jena.

Ulagači na valutnim tržištima odahnuli su u srijedu, kada je u američkom Kongresu postignut dogovor da se do 7. veljače povećava razina dozvoljenog zaduživanja države, a da se do 15. siječnja osiguraju sredstva za financiranje savezne vlade.

Da dogovor nije postignut do 17. listopada, američka vlada ne bi mogla ispuniti sve financijske obveze koje joj stižu na naplatu, što je moglo dovesti do tehničkog bankrota SAD-a i velikih poremećaja na financijskim tržištima.

Zbog toga je u srijedu dolar ponešto ojačao. No, ubrzo se ponovno našao pod pritiskom jer će republikanci i demokrati i dalje pregovarati o proračunskom deficitu, pa bi se SAD ponovno na početku iduće godine mogao naći u sličnoj situaciji.

Analitičari kažu da će dolar i dalje biti pod pritiskom zbog negativnih posljedica dvotjedne obustave rada američkih državnih službi na gospodarstvo, ali i zbog toga što će Fed vjerojatno odgoditi smanjenje monetarnih poticaja za iduću godinu.

'Na gospodarstvo je negativno utjecala blokada rada američke državne uprave i neizvjesnost vezana uz dogovor o limitu zaduživanja, a sve to odgađa konačnu normalizaciju Fedove monetarne politike. To je loše za dolar', kaže Omer Esiner, analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu.

Dolaru ne ide u prilog ni upozorenje agencije Fitch da bi mogla sniziti vrhunski, trostruki A rejting SAD-a, zbog političke bitke oko proračuna u Washingtonu. Dodatni uteg dolaru predstavljala je i vijest iz kineske rejting agencije Dagong o sniženju rejtinga SAD-a s A na A-, uz negativnu prognozu.

'Kratkoročni rizik je smanjen, ali srednjoročno rješenje nije postignuto, pa prijeti opasnost da agencije poduzmu određene poteze u pogledu rejtinga SAD-a', kaže Camilla Sutton, analitičarka u Scotiabank.

20.10.2013. 11:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh