« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PRIJATELJSKI ODNOSI

Kina želi jače veze sa Sjevernom Korejom

Dok cijeli Zapadni svijet osuđuje geste i retoriku Sjeverne Koreje, Kina se trudi osnažiti odnose s Pyongyangom

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

Sjeverna Koreja

,

Hu Jintao

,

Pyongyang

,

Kim Jong-un

Kineski predsjednik Hu Jintao zauzeo se u ponedjeljak za jačanje odnosa sa Sjevernom Korejom te je podupro njezina novog mladog čelnika Kim Jong-una, unatoč međunarodnoj osudi nedavna testiranja sjevernokorejske balističke rakete i najavljene mogućnosti trećeg nukelarnog pokusa te izolirane komunističke države, javlja Hina.

Hu je prijateljsku gestu pokazao na sastanku s Kim Yong-ilom, međunarodnim tajnikom sjevernokorejske partije, prenosi kineska novinska agencija Xinhua u izvješću u kojem ne spominje lansiranje rakete i spor oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

"Tradicionalno prijateljstvo između Kine i Sjeverne Koreje stvoreno je osobnim odnosima i njegovale su ga naše dvije partije, kao i bivši naraštaj naših revolucionara, te je ono zajedničko dobro", rekao je Hu.

"Stalno učvršćivanje i jačanje kinesko-sjevernokorejske prijateljske suradnje čvrsta je i nesalomljiva politika kineske partije i vlade", istaknuo je Hu, prema Xinhui.

Njegove izjave pokazuju do koje je mjere Kina spremna podupirati Sjevernu Koreju, unatoč tome što je nedavno lansiranje rakete izazvalo regionalne napetosti i što je Pjongjang najavio mogućnost novoga, trećeg nuklearnog pokusa.

Kina je zajedno s ostalim svjetskim silama poduprla rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje lansiranje rakete i upozorava na ozbiljne posljedice ako Pjongjang izvede novo lansiranje ili nuklearni pokus. No, Peking je opetovano odbacivao pozive za uvođenje oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji.

Satelitske snimke pokazale su pojačane aktivnosti u postrojenju u kojem je Sjeverna Koreja izvela ranije nukelarne pokuse.

23.04.2012. 19:18:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh